Port Proeven in Porto

Tja, geen bezoek aan Porto zonder een portproeverij! In elk geval niet bij ons, het is toch een van de charmes van de stad. Tijdens ons vorige bezoek aan de stad deden we een standaard proeverij, waarbij we gewoon binnen liepen. Dit keer besloten we een iets luxere versie vooraf te reserveren, lekker even een klein geniet momentje voor ons tweeën. Nou koop ik eigenlijk al jaren standaard een fles 20 jaar oude port van Graham’s als ik in Portugal ben. Dus na wat (voor)onderzoek op internet kozen we dan ook voor een premium tasting in de “Vintage room” bij Graham’s.

We hadden een beperkt aantal dagen in de stad en een, voor mijn doen, redelijk blanco programma. Maar er waren toch wat zaken die enige planning vooraf nodig hadden. Zo ook de port tasting. We kozen voor een schappelijk tijdstip na de lunch, want tja, er ging natuurlijk geproefd worden. Dit gaf ons ’s ochtends heerlijk de tijd om op ons dooie gemak vanuit onze verblijfplaats een plekje voor het ontbijt op te zoeken. Na de nodige cafeïne besloten we rustig richting Vila Nova de Gaia te wandelen. Het was een grijze, grauwe dag…

Graham's Port Lodge | Saudades de Portugal

Na een korte stop onderweg bij het Estação de São Bento slenterden we zo over het bovendek van de Dom Luís I brug Vila Nova de Gaia in. Hhhmm, zou het droog blijven…?! We dalen door een wirwar van kleine straatjes af naar beneden, naar de rivier. Natuurlijk moeten we even een kijkje nemen bij de rabelos (portboten) die hier aan de waterkant liggen. Op de achtergrond doet Porto zijn best om het herfstige weer te trotseren. Na een stukje langs de rivier te hebben gelopen duiken we terug de kleine straatjes van Gaia in. Op zoek naar street art!

Ook maken we een korte stop bij de Mercado Municipal da Beira Rio, een kleine gezellige foodmarket. Die onthouden we voor een volgende keer, want er is nu geen tijd om rustig te gaan zitten lunchen! We lopen nog weer een stukje verder langs het water en nemen plaats op een bankje om even het uitzicht in ons op te nemen voor we aan de (korte) klim naar ons eindpunt beginnen. Ik denk dat Graham’s het porthuis is dat het verst van alles afligt. Een fijne bijkomstigheid hieraan is dat het niet overspoeld wordt door toeristen die per ongeluk binnen komen waaien. Iedereen die er komt heeft een rondleiding/tasting geboekt (reserveren verplicht). Wat zorgt voor een wat relaxter sfeertje.

Onze eerste stop is de wijnbar (hierover binnenkort meer)! We genieten op het terras van wat heerlijke petiscos en een glaasje witte wijn, even bijkomen van onze flinke stadswandeling. Dit was natuurlijk van te voren zo gepland in verband met het leggen van een bodempje, voor we aan de proeverij beginnen. Af en toe piept het zonnetje even tussen de dikke grijze wolken door en schijnt zijn licht op Porto en de Douro. We zitten er precies op het juiste moment op deze druilerige dag!

Port Proeven in Porto | Saudades de Portugal

We melden ons bij de balie voor onze geboekte rondleiding. Er verzamelt zich langzaamaan een klein (divers) gezelschap voor de Engelstalige tour. We zijn uiteindelijk met een man of 15, wat een fijn aantal is (niet teveel). De gids meldt zich stipt om twee uur en we dalen af de frisse portkelders in… Hier liggen honderden vaten port te rijpen. Dit soort rondleidingen duren vaak zo’n 30 minuten en je krijgt, naast informatie over de geschiedenis van het porthuis, ook een en ander uitgelegd over de verschillende portsoorten. Ik ben vooral onder de indruk van de privé collectie van de familie. Kelders vol, achter slot en grendel!

Na de rondleiding wordt iedereen naar zijn/haar plekje gewezen voor de proeverij. Aangezien er verscheidene proeverijen (voor elk budget) zijn, kunnen er allemaal verschillende klaarstaan. Dus ook als je met zijn tweeën bent, is het mogelijk beide een andere proeverij te kiezen. Niet iedereen heeft dezelfde smaak/voorkeur natuurlijk. Wij betraden samen met een ander stel de prachtige vintage room. We mochten plaatsnemen in een leren fauteuil in wat ooit een studeerkamer of bibliotheek had kunnen zijn van een welgestelde heer. Het voelt een beetje als genieten op stand. 😉

Onze glazen staan al voor ons klaar en we krijgen er kort een stukje uitleg bij. Het is natuurlijk wel zo handig als je weet wat je te proeven krijgt. Het zijn geen bodempjes, maar fatsoenlijke glazen port. Altijd proeven van links naar rechts, de port wordt steeds ouder/beter/lekkerder. Je kunt naar wens chocolade truffels en/of een kaasplankje bijbestellen. Natuurlijk gingen wij voor de kaas (ik ben een echt kaasmonster). Van onze buren kregen we nog een heerlijke truffel te proeven! Zij hadden zowel de kaas als de chocolade, wat wat veel bleek. Want, naast kaas, gaat ook chocolade goed samen met port. Op ons gemak nippen we van onze glaasjes terwijl er buiten een wolkbreuk lijkt plaats te vinden…

Na afloop van de proeverij nemen we nog even een kijkje in de aangrenzende winkel. Niet omdat we plek hebben in onze handbagage, maar gewoon om even te neuzen. En te overwegen wat nu, want de regen stroomt langs de ramen… Ik maak een praatje met een vriendelijke meneer, die uit Amerika blijkt te komen en een weekje (!) in Portugal is. Het stel in de ‘Vintage Room’ kwam uit Canada. Beide een eind van huis dus.

Port Proeven in Porto | Saudades de Portugal

Ondertussen laten we toch maar een taxi bellen om terug naar Porto te komen. We zijn net lekker warm (en droog), dus houden dat graag zo. Het is best een behoorlijke wandeling weer terug. We laten ons afzetten bij Ribeira en duiken maar weer een wijnbar in! Want tja, wat moet je anders met dit weer?! 😉

Voor meer informatie over de verschillende proeverijen bij Graham’s, neem een kijkje op hun website. Wij kunnen de premium tasting in de ‘Vintage Room’ in elk geval van harte aanbevelen! Persoonlijk vond ik deze een stuk fijner dan de standaard tasting bij Taylor’s die we de vorige keer deden.