Afgelopen maand waren wij allebei jarig, dus het was weer eens tijd voor taart! Hoewel de zomer zich in juni nog niet echt had laten zien, kozen we toch voor een lekkere, frisse citroentaart. Een Portugese citroentaart natuurlijk. Kon ik meteen weer een nieuw recept voor de site uitproberen. Daarom staat vandaag op het programma de Tarte de Limão. Ook leuk om te maken als je niet jarig bent!
In een Portugese taart kunnen de befaamde Maria biscuitjes natuurlijk niet ontbreken. En ja, een Portugese taart betekent ook een zoete taart, dus een blikje gecondenseerde melk hoort erbij. Om het een beetje aan mijn niet zo zoete smaak aan te passen gebruik ik in deze variant ook yoghurt. Zo krijg je een soort Portugese kwarktaart.
Ingrediënten
375 gram griekse yoghurt of kwark
1 blikje gecondenseerde melk
4 blaadjes gelatine
2 eidooiers
Sap van 2 à 3 citroenen
100 gram boter (kamertemperatuur)
250 gram Maria biscuitjes
Bereiding
Voor de bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden
Verkruimel de biscuitjes in de keukenmachine tot gruis. Heb je geen keukenmachine? Reageer je dan af op de biscuitjes met bijvoorbeeld (een theedoek en) een deegroller! Meng de koekkruimels goed met de boter. Druk dit vervolgens in een lage taartbodem. Het handigste is eentje met een uitneembare bodem. Zorg dat je overal ongeveer dezelfde dikte hebt. Zet hem nu 15 minuten in de oven (op 180 graden). Haal de bodem uit de oven en laat rustig afkoelen.
Voor de vulling
Verwarm in een klein pannetje het citroensap. Leg ondertussen de gelatine blaadjes in een kommetje koud water te weken. Zodra het citroensap goed warm is knijp je de gelatine goed uit en voeg je het aan het sap toe. Roer om het op te lossen. Pak een grote beslagkom en doe hier de yoghurt, eidooiers en gecondenseerde melk in, meng dit vervolgens goed. Dan gaat ook het citroen/gelatine mengsel erbij. Wederom goed doorroeren! Houd je (net als ons) van een flinke citroensmaak? Voeg dan ook wat citroenrasp aan het yoghurtmengsel toe.
Zodra de bodem is afgekoeld vul je hem met het yoghurtmengsel. Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Maak hem dan ook de avond van te voren of ’s ochtends. Garneer eventueel met wat citroenrasp. Of als je, net als de Portugezen, een zoetekauw bent met een klodder slagroom.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.