Tarte de Limão

Afgelopen maand waren wij allebei jarig – we schelen precies twee dagen – dus het was weer eens tijd voor taart! Hoewel de zomer zich in juni nog niet echt had laten zien, kozen we toch voor een lekkere, frisse citroentaart. Een Portugese citroentaart natuurlijk. Konden we meteen weer een nieuw recept voor de site uitproberen. Daarom staat vandaag op het programma de Tarte de Limão. Ook leuk om te maken als je niet jarig bent!

In een Portugese taart kunnen de befaamde Maria biscuitjes natuurlijk niet ontbreken. En ja, een Portugese taart betekent ook een zoete taart, dus een blikje gecondenseerde melk hoort erbij. Om het een beetje aan onze niet zo zoete smaak aan te passen gebruiken we in deze variant ook yoghurt. Zo krijg je een soort Portugese kwarktaart.

Ingrediënten

375 gram griekse yoghurt of kwark
1 blikje gecondenseerde melk
4 blaadjes gelatine

2 eidooiers
Sap van 2 à 3 citroenen
100 gram boter (kamertemperatuur)
250 gram Maria biscuitjes

Bereiding

Voor de bodem

* verwarm de oven voor op 180 graden

Verkruimel de biscuitjes in de keukenmachine tot gruis. Heb je geen keukenmachine? Reageer je dan af op de biscuitjes met bijvoorbeeld (een theedoek en) een deegroller! Meng de koekkruimels goed met de boter. Druk dit vervolgens in een lage taartbodem. Het handigste is eentje met een uitneembare bodem. Zorg dat je overal ongeveer dezelfde dikte hebt. Zet hem nu 15 minuten in de oven (op 180 graden).
Haal de bodem uit de oven en laat rustig afkoelen.

Voor de vulling

Verwarm in een klein pannetje het citroensap. Leg ondertussen de gelatine blaadjes in een kommetje koud water te weken. Zodra het citroensap goed warm is knijp je de gelatine goed uit en voeg je het aan het sap toe. Roer om het op te lossen. Pak een grote beslagkom en doe hier de yoghurt, eidooiers en gecondenseerde melk in, meng dit vervolgens goed. Dan gaat ook het citroen/gelatine mengsel erbij. Wederom goed doorroeren! Houd je van een flinke citroensmaak? Voeg dan ook wat citroenrasp aan het yoghurtmengsel toe.

Zodra de bodem is afgekoeld vul je hem met het yoghurtmengsel. Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Maak hem dan ook de avond van te voren of ’s ochtends. Garneer eventueel met wat citroenrasp. Of als je, net als de Portugezen, een zoetekauw bent met slagroom.

Bom apetite!