Lisa in Lissabon: herfst & winter

Koud wil ik het niet noemen, maar stiekem begint het in Lissabon toch echt iets frisser te worden. De temperatuurborden in de binnenstad geven echter nog regelmatig een graadje of twintig aan. Toch merk ik dat de herfst – en uiteraard langzaam ook de winter- eraan komt. De ochtenden en avonden worden frisser en als je door de stad loopt komt de geur van de geroosterde kastanjes op je af.

Hoewel Sint-Maarten (São Martinho) eigenlijk geldt als de ware aftrap van de kastanjetijd zijn de karretjes van de kastanjeverkopers nu al veel aanwezig in de stad. Het roept een soort van melancholisch gevoel van een Portugese winter op. Want ja, die geur en de bijbehorende ‘rook’ van de geroosterde kastanjes doen je denken aan de ‘koudere’ periodes van het jaar.

Twee weken geleden dacht ik nog dat die periode nog lang niet zou komen. Toen liep ik nog tot ’s avonds laat in mijn korte broek op straat. Een graadje of 27 was het, niets mis mee. Deze week lijkt het allemaal anders te zijn. Een koude, frisse wind heeft Portugal bereikt. Langzaam dalen de temperaturen, maar de zon schijnt gelukkig nog steeds. En extreem koud is het ook weer niet. Nee, het is wat frisjes. Daar is eigenlijk ook alles mee gezegd.

Warm of koud?

In Nederland en Portugal gaan we bovendien op een hele andere manier om met het weer. Natuurlijk is er sowieso een verschil: het aantal dagen zon. Toch regent het hier in Portugal ook weleens en dat is geen pretje. Daarover schreef ik al eens een blog voor mijn website (https://www.bomdialisa.nl/achtergronden/ned-vs-por-6-regen-regen-en-nog-eens-regen/0).

Als het in Portugal mooi weer is (een graad of twintig tot vijfentwintig) lopen de Portugezen nog rustig in een spijkerbroek, trui of een overhemd. De korte broeken komen pas bij dertig graden (of meer) uit de kast. Wat dat betreft vallen niet de toeristen op met hun zomerse kleding, maar juist de Portugezen. In de herfst en de winter is het juist omgedraaid. Voor de gemiddelde toerist is het tijdens de Portugese herfst of winter immers nog best te overleven. Extreem koud is het niet. En dus vallen de Portugezen juist op met hun dikke winterjassen en sjaals.

Vorig jaar oktober/november konden we ook gewoon nog in een T-shirt over straat. Toen was het nog steeds twintig graden. Liep ik dan, in m’n shirt en met mijn zonnebril. Terwijl er (serieus!) Portugezen op een terrasje zaten met een fleecedeken over zich heen. Of ze het echt koud vonden weet ik niet, maar ik vond het wel apart. Om eerlijk te zijn heb ik me inmiddels wel een beetje aangepast aan de Portugezen. Ik wil niet zo opvallen. Ik woon in Portugal en wil liever niet als een toerist gezien worden.

Lisa in Lissabon

Herfst en winter

De Portugese winter is wat mij betreft ‘niets’ in vergelijking met de winter in Nederland. Als ik eerlijk ben is het binnen wel kouder dan buiten. Dat heeft vooral te maken met de slechte isolering in de meeste huizen en gebouwen. Daarom was ik vaak buiten te vinden: iets wat ik in Nederland minder gauw doe in de herfst of winter.

Wellicht is die slechte isolering het enige ‘nadeel’ dat ik vorig jaar heb meegemaakt tijdens de herfst- en winterperiode. Want echt koud vond ik het buiten niet. Natuurlijk was het fris, maar de koudste temperatuur die ik heb meegemaakt was een graadje of vijf. Voor mij, als Nederlandse, is dat best oké eigenlijk. Niet te koud, maar wel een winterse temperatuur. Mijn Portugese vrienden liepen er met dat weer echter bij alsof ze bevroren. Ik had het daarentegen helemaal niet zo koud. Nee, ik vond het eigenlijk wel een prima temperatuurtje voor de winter.

Fake winter

Toen ik vorig jaar (omstreeks eind december) onze CrossFit box binnenkwam, voor het eerst met een dikke sjaal, moest mijn coach lachen. Hij zei: “zo Lisa… ga je me nu eindelijk vertellen dat ook jij het koud hebt?” Ik lachte en vertelde hem dat het wel wat frisser werd. Maar echt koud had ik het nog niet. Toen ik een week later naar Nederland ging had ik het pas echt koud (bij -5).

Bij terugkomst in Portugal grapte ik naar mijn coach dat ik blij was weer terug te zijn in de ‘fake winter’. Het was immers veertien graden, begin januari. Tja, al bijna tijd voor een korte broek, toch? Laten we het hopen dat ik ook dit jaar weer een ‘fake’ winter mag meemaken. Hoewel ik tussentijds ook kort naar Nederland ga…

Elke maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa (http://www.bomdialisa.nl), waar ik blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wilt… check (en like) mijn Facebook-pagina (http://www.facebook.com/bomdialisa) eens!