Doen in de Algarve: 5 monumenten

In de serie “Doen in de Algarve” geef ik je iedere maandag vijf tips voor jouw vakantie in de Algarve. Deze week neem ik je mee naar vijf monumenten die een bezoek waard zijn. Goed om te weten: ik heb de kerken buiten beschouwing gelaten, want die kan je al lezen in de serie “Bijzondere kerkjes in de Algarve“. Voor nu laat ik je vijf gebouwen zien die interessant, mooi of leuk zijn, maar niets (of weinig) met religie te maken hebben.

Fortaleza da Sagres

We beginnen in het uiterste westen van de Algarve. Hier staat op de klif een fort dat stamt uit de vijftiende eeuw. De Algarve was destijds de plek waar de ontdekkingsreizigers aan boord gingen, op zoek naar onbekend gebied. Hendrik de Zeevaarder gaf opdracht op deze westpunt een fort te bouwen om de kustlijn te verdedigen. In de eeuwen daarna werd het fort uitgebouwd en gerestaureerd tot wat het vandaag de dag is. Je gaat het fort binnen door een neoclassicistisch portaal. Erachter zie je een gedenksteen voor Hendrik de Zeevaarder uit de negentiende eeuw. Op de enorme binnenplaats zie je een grote windroos die vroeger gebruikt werd voor navigatie. Ook staat er een kleine kapel op het terrein. Het meest van al imponeert echter de omgeving.

fortaleza

Mercado de escravos

In de tijd van de Ontdekkingsreizen ontstond een handel in allerlei producten die Europa daarvoor niet kende. Een minder positief onderdeel hiervan was de handel in slaven. Al in 1444 kwamen de eerste slaven uit Afrika aan in Portugal. De karvelen meerden aan in de Algarve en zo ontstond in de stad Lagos de eerste slavenmarkt van Europa. De eerder genoemde Hendrik de Zeevaarder, wiens standbeeld op het plein voor de slavenmarkt te zien is, kreeg destijds een vijfde van de verkoopprijs van een slaaf. Het gebouw waarin deze handel plaatsvond werd ernstig beschadigd tijdens de aardbeving van 1755, maar is in gerestaureerde toestand nog altijd te bezichtigen.

Mercado de escravos

Castelo de Silves

Naar het binnenland dan, waar in de middeleeuwse stad Silves een kasteel hoog op de heuvel ligt. Nog voor je binnen bent waan je je al in middeleeuwse sferen door de enorme ridder die je opwacht bij de toegang. Dit is koning Sancho I, die in 1189 een belangrijke overwinning wist te boeken op de Moren, die eeuwenlang in de Algarve woonden en Silves als hun hoofdstad hadden. De Moren hadden op deze plek hun kasteel, waar nu nog overblijfselen van te zien zijn. De christelijke koningen pasten het kasteel in de eeuwen daarna aan. Nu kun je over de muren van het kasteel lopen en heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Binnen de muren zie je archeologische opgravingen, waarvan vermoed wordt dat het om een Arabisch huis gaat.

Silves

Palácio de Estói

Een paleis mag niet missen in de lijst! Je moet er voor naar het midden van de Algarve rijden, zo’n elf kilometer ten noorden van Faro. Even buiten het dorpje Estói vind je het gelijknamige, roze paleis, dat tegenwoordig een pousada (luxe hotel in een historisch pand) is. Ook als je geen hotelgast bent kun je hier rondwandelen door de prachtige tuinen en salons, versierd met Portugese tegels en aangekleed met beeldhouwwerken. Lees hier het artikel dat Marlou schreef over dit fraaie paleis.

estoi

Torre de Tavira

Deze oude watertoren is misschien niet direct een gebouw dat imponeert vanwege zijn uiterlijk. De witte toren met aangebouwde trap is zeker opvallend, maar mooi is het niet per se. Waarom dan toch in deze top vijf? Omdat in het gebouw een zogenaamde camera obscura huist. Een camera obscura is in staat om een live projectie van de omgeving weer te geven op kleine schaal. Zo kun je in de Torre de Tavira een 360 graden view krijgen van de stad en alles wat daar op dat moment gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld mensen zien lopen en auto’s zien rijden. Een gids vertelt je over de monumenten en bezienswaardigheden van de stad aan de hand van deze projectie. Een hele leuke manier om een rondleiding door de stad te krijgen. Meer informatie op de website.

Tavira

Nieuwsgierig naar meer? Lees de hele serie “Doen in de Algarve“!