Bijzondere kerkjes in de Algarve – Forte de Nossa Senhora da Rocha

Had ik het eerder al over een kerkje volledig bedekt met azulejos, eentje met een kapel vol botten en één waar je wassen hoofdjes en beentjes ziet hangen, vandaag gaan we naar een kapel die vanwege de ligging heel bijzonder is. Een plek die je vooral moet bezoeken rond zonsondergang! Hoe romantisch wil je het hebben? Stiekem zou ik hier ooit wel willen trouwen…

Naast de prachtige baai van Senhora da Rocha, bij het plaatsje Porches, ligt de kapel van Senhora da Rocha. Vanaf een klein pleintje heb je toegang tot een pier die de zee inloopt, waar je een klein fort met daarin het kapelletje vindt. Samen met verliefde stelletjes en heldhaftige vissers, die balanceren op de klif, kun je hier genieten van een adembenemend uitzicht.

Senhora da Rocha

Vroeger zou hier een middeleeuws kasteel hebben gestaan, waar weinig over bekend is. Het laatste document dat spreekt over het kasteel dateert uit februari 1250, waarin koning D. Afonso III (1248-1279) het overdraagt aan zijn kanselier. Wanneer de huidige kapel gemaakt is is onzeker. Volgens de legende werd het gebouwd na een verschijning van Maria. Koning Dom Dinis (1279-1325) gaf in ieder geval de opdracht een fort te bouwen om haar te beschermen.  In 1963 werd dit monument geclassificeerd als bezienswaardigheid onder de naam “Forte e Capela de Nossa Senhora da Rocha” (onze Lieve Vrouwe van de Rots).

De kapel heeft buiten aan de rechterzijde drie bogen, die ondersteund  worden door twee kolommen. Ze geven toegang tot een ruimte waar blauw/witte azulejos de onderkant van de muren sieren en je het altaar van de kapel kunt zien.  De verder vrij eenvoudige kapel beschikt over een interessante architectonische structuur, namelijk een zeshoekige basis bekroond met een achthoekige piramide als koepel. Tegenover de kapel staat een klein, wit, open gebouwtje waarin ook nu kaarsjes worden gebrand.

Forte de Nossa Senhora da Rocha

Tegenwoordig is men druk in overleg om te kijken hoe ze deze plek kunnen behouden in de toekomst. Door erosie is het mogelijk dat het ooit in zijn geheel in zee zal storten. Er wordt dus hard gezocht naar een oplossing om de instabiliteit te beperken. Ga hier in ieder geval kijken nu het er nog zo beeldschoon uitziet. De omliggende stranden tussen de rotsen, de hoog de lucht in stekende agaves en het weidse uitzicht over de kustlijn maken het een plek in de Algarve die je zeker niet mag missen.