Betaalbaar Slapen: Linha 22

In steden als Lissabon en Porto is het aanbod van accommodaties enorm. Ik probeer in dat woud van mogelijkheden altijd te zoeken naar de bijzondere plekjes, die meer te bieden hebben dan alleen maar een bed. Tijdens mijn laatste keer in Porto koos ik voor Linha 22, een guest house middenin het centrum, vlakbij de Torre dos Clérigos. En dat was absoluut bijzonder.

Linha 22 is niet alleen maar een hotel. Het is ook een barretje én de eigenaar organiseert bijzondere tramritjes met live fadomuziek. Maar laat ik bij het begin beginnen, namelijk het hotel. Op de tweede, derde en vierde verdieping van een oud pand bevinden zich een handjevol kamers. Je neemt een krakende, houten trap naar boven om er te komen. Het pand werd opgeknapt door twee jonge architecten uit Porto, die oude elementen behielden, maar er ook zeker een moderne twist aan gegeven hebben. De naam Linha 22 komt van de tramlijn die hier dagelijks voorbij komt.

linha22

Mijn kamer heeft zicht op de gezellig drukke Rua dos Clérigos. Dat levert ’s nachts wat lawaai hier en daar op, maar gelukkig heb ik oordopjes mee. Ik heb een fantastische douche met typische blauwwitte tegeltjes, een gezellig krakende houten vloer en een lekker bed. Tegenover mijn kamer ligt een openbare kamer waar gasten kunnen relaxen en kunnen neuzen tussen de vele boeken en folders die zijn achtergelaten door hun voorgangers.

Linha22

Omdat het er beneden erg leuk uitziet, besluit ik om ook bij Linha22 te eten. Het is geen restaurant, maar meer een barretje / delicatessenwinkeltje. Het draait hier vooral om port, maar er zijn ook andere traditionele lekkernijen te vinden. Op het menu staan enchidos en petiscos. Enchidos is de verzamelnaam voor verschillende worsten. Petiscos betekent zoiets als tapas. Ik bestel een caldo verde, typisch Portugese soep met chorizo, die echt heel lekker is. Daarna adviseert de uiterst vriendelijke eigenaar me de koude zalmmoot met heerlijke saus (sorry, ben vergeten wat het was…). Als toetje krijg ik een heel heel lekker stuk chocoladecake (let wel: ik houd niet zo van chocolade toetjes) en natuurlijk een glaasje port. Jammie!

Linha22

Alsof dit alles nog niet genoeg is zijn er dus ook de tramritjes met fado. Ongeacht of je een gast bent van Linha 22 kan je hier op zaterdagen met mee (vergeet niet te reserveren). Je maakt dan een leuke rondrit door de stad, terwijl er live fado wordt gezongen en de eigenaar van Linha 22 lekkere wijn, port en kaas serveert. Zo maak je op een hele leuke manier kennis met Porto. Ik heb het uiteraard uitgeprobeerd en raadt iedereen aan een keertje mee te rijden!

Linha22

De website van Linha 22 is alleen in het Portugees, maar wil je meer weten of ook boeken, kijk dan hier!