Luxueus overnachten in Portugal

Na jaren van reizen en werken in Portugal heb ik al heel wat hotels, hostels, appartementen en bed and breakfasts gezien. Soms heb ik zelfs het geluk om in de luxere en duurdere hotels te mogen overnachten. Er is echter een bepaalde klasse van hotels dat nog altijd buiten ons bereik is gebleven. Dat op ons verlanglijstje blijft staan voor “later als we groot zijn”. Misschien is jouw portemonnee al wel geschikt voor dit type hotels, dus laat ik je er vandaag toch een aantal zien.

Palácio Belmonte, Lissabon

Dit is mijn persoonlijke favoriet, als ik hier toch eens kon overnachten…! Het is de voormalige residentie van een adellijke familie, teruggaand tot 1449. De muren zijn bedekt met meer dan 3800 blauw-witte azulejos uit 1700 en er klinkt dromerige fado muziek. De muren ademen geschiedenis en de locatie is adembenemend, bovenop een heuvel met uitzicht over de stad en de rivier. En last but not least, geen TV! Wil je meer lezen over de fascinerende geschiedenis achter dit pareltje, kijk dan hier (in het Engels). Ik droom nog even verder…

Páteo Dom Fradique 14, Lissabon

The Yeatman, Vila Nova de Gaia

Een luxe wijnhotel, te midden van alle portkelders, met panoramische uitzichten over Porto. Het hotel is tegen de heuvel gebouwd in lagen die de terrasvorming van de wijngaarden in de Douro-vallei na bootsen. Maar hier houdt het wijn thema nog niet op. Er is een decanter-vormige infinity pool (plus een tweede binnen), en een enorme Caudalie Vinothérapie spa, waar je je te goed kan doen aan baden in (port)vaten, merlot scrubs en andere op druiven gebaseerde luxe. Vergeet ook vooral niet te ontbijten of dineren op het terras met dat geweldige uitzicht!

Rua do Choupelo, (Santa Marinha), Vila Nova de Gaia, Porto

Vila Joya, Galé (Albufeira)

Ook in de Algarve kun je je onderdompelen in pure luxe. Hier kun je middenin het meest toeristische deel van Portugal tot rust komen. Het meest bijzondere aan dit hotel is het met 2 Michelinsterren bekroonde restaurant. Het heeft een mooie ligging aan zee en veel faciliteiten om je verblijf te veraangenamen. Denk hierbij aan een spa en een golfschool. Het ligt vlak aan het strand, maar beschikt natuurlijk ook over een tweetal (buiten)zwembaden. De kamers zijn ingericht met een Moors tintje.

Estrada da Galé, Albufeira

Belmond Reid’s Palace, Funchal

Bovenop een klif met uitzicht over de baai van Funchal en het diepblauwe water van de Atlantische Oceaan. Ook dit hotel heeft dus weer een bijzondere ligging. Het hotel opende al in 1891, in eerste instantie om de passagiers van de oceaanstomers op te vangen. Het belichaamt een romantisch gouden tijdperk van luxe, weelde, extravagante feesten en aristocratie. Die ouderwetse gastvrijheid voel je nu nog tijdens een verblijf. Verder staat het bekend om zijn afternoon tea. Dit is ook voor niet gasten te reserveren, gepaste kleding is wel gewenst. Heerlijk vertoeven op het terras.

Estrada Monumental 139, Funchal, Madeira

Six Senses Douro Valley, Lamego

Dit 19e-eeuwse landhuis ligt op een heuvel met uitzicht op de wijngaarden van de Douro-vallei en de rivier. De inrichting op volledig op basis van natuurlijke materialen zoals hout en steen, zodat alles mooi aansluit op de omgeving. Ze hebben een ware Wine Library, met meer dan 750 voorbeelden van wijnen uit de regio. Het hotel ligt midden in de natuur en is mede door die rust zeer geschikt voor wellness- en yoga belevingen. Natuurlijk bieden ze ook activiteiten aan voor diegene die wat meer wil beleven. Vele zijn wijn/port gerelateerd.

Quinta do Vale de Abraão, Lamego, Portugal

Alentejo Marmoris Hotel & SPA, Vila Viçosa

Vila Viçosa staat bekend om zijn marmer. Dit zie je terug in het hotel dat gevestigd is in een gerenoveerde olijfoliefabriek. Denk aan marmeren elementen, rijkelijk versierde vloeren, de badkamers en op de wanden van de spa. Een van de hoogtepunten is dan ook de Stone Spa, van Karin Herzog, vol ontspannende behandelingen. Het restaurant serveert een eigentijdse variant van gerechten uit Alentejo, bereid met lokale ingrediënten en vergezeld van speciaal uitgekozen lokale wijnen.

Largo Gago Coutinho, Vila Viçosa

Dit is slechts een greep uit het grote aanbod natuurlijk. Je vindt nog veel meer luxe accommodatie verspreid door heel het land. Van modern tot historisch en van relaxed tot actief. Vergeet in dit rijtje ook zeker de prachtige pousadas niet, meestal zijn die van hoge kwaliteit.