Made in Portugal: Toino Abel

Als Portugezen ergens goed in zijn is het wel oude tradities tot een hedendaags succes maken. Dat hebben we al regelmatig gezien in onze serie “Made in Portugal” over Portugese producten. Vandaag weer zo’n voorbeeld van iets-van-vroeger in een modern jasje. Of eigenlijk in een modern tasje! Ik heb het over het merk Toino Abel, dat druk bezig is de wereld te veroveren.

Ik stuit voor het eerst op Toino Abel in het vliegtuig van Amsterdam naar Porto. Ik vlieg met TAP en lees in het magazine van die maatschappij dat de rieten mandjes van Toino Abel razend populair zijn. Het is bijvoorbeeld het Britse tijdschrift Vogue die ze bombardeert tot gewilde fashion accessoire. Als ik later op de website kijk zie ik nog veel meer glossy’s die de tassen bejubelen.

Het ontstaan van Toino Abel

Waar komen deze rieten handtasjes vandaan? Ze zijn het idee van Nuno Henriques, een creatief brein die het erfgoed van zijn voorouders in stand wil houden. Daar komt dan ook de naam vandaan. Toino was de naam zijn grootvader en Abel die van zijn overgrootvader. Maar het familiebedrijf begon nog eerder, bij zijn over-overgrootvader. Dat wil zeggen zo’n honderdvijftig jaar geleden!

Henriques heeft een studio in het kleine dorp Castanheira, waar de tassen worden ontworpen en gemaakt. Deze plek staat traditioneel bekend om de gevlochten manden. Alles wordt met de hand gedaan: het snijden van het riet op het land, het weven en het in elkaar naaien. De tassen worden gemaakt door inwoners van het dorp, die het ambacht vroeger hebben geleerd. Henriques hoopt jongeren te vinden die deze kennis willen overnemen, zodat het vak niet zal uitsterven.

Toino Abel is een ecologisch merk. Dat zie je niet alleen in de bewerking van het riet, maar ook wanneer er leer wordt gebruikt. Het wordt op natuurlijke wijze geverfd. Het leer wordt overigens gebruikt voor het riempje om de tas mee af te sluiten en soms voor een draagband. Het handvat wordt gemaakt van wilgentakken.

Toino Abel

Toino Abel kopen

De tassen vinden via de online winkel hun weg over de hele wereld, tot aan Nieuw Zeeland aan toe. En in hippe steden als Barcelona, Berlijn en Londen kan je ze zelfs in de winkel kopen. Nu ik kennis heb gemaakt met het merk, kom ik het ook in Portugal steeds tegen. In winkels en in media.

Wil je ook zo’n hippe tas? Je koopt er al één vanaf € 69,00. Ik heb nog geen winkel in Nederland kunnen ontdekken die ze verkoopt, dus voorlopig ben je aangewezen op de website. Meer lezen over de achtergronden van dit bijzondere bedrijf? Er staat een Engelstalig interview met fantastische foto’s van het dorp op thelissome.com.

* R. de Leiria 16, 2460-395 Alcobaça, Portugal