Miradouros in Porto

Lissabon staat bekend om de vele prachtige uitkijkpunten in de stad. Ik liet jullie vorige week al zien welke hier favoriet zijn. Maar ook in Porto vind je een aantal plaatsen waar je een fantastisch uitzicht hebt op de oude stad, de Douro en Vila Nova da Gaia. Het ene plekje is wat gemakkelijker te bereiken dan het andere, maar ze zijn allemaal de moeite waard! Ik laat je er een aantal zien.

Miradouro do Terreiro da Sé

Het Terreiro da Sé is het plein rond de kathedraal van Porto. Naast de kathedraal vind je hier ook de kapittelzaal, het bisschoppelijk paleis en het voormalig stadhuis (Casa da Câmara). Het plein is ontstaan na een grondige renovatie in 1940, waarbij een aantal middeleeuwse wijken werden afgebroken om plaats te maken voor deze open en ruime plek. Vanaf deze plek heb je een fenomenaal uitzicht over de oranje daken van de stad en de slingerende steegjes van het historische centrum.

Miradouro do Terreiro da Sé

Torre dos Clérigos

Deze toren uit de achttiende eeuw is één van de meest markante gebouwen van de stad. Dit is het uitkijkpunt dat je niet zomaar even bereikt, want in deze toren moet je een trap met 225 treden beklimmen om boven te komen. Maar weet dat je inspanningen beloond worden, want het uitzicht is prachtig. Vanaf de top overzie je de gehele stad (360 graden panorama) en de rivier de Douro tot aan de monding.

Miradouros in Porto

Miradouro da Serra do Pilar

Dit 16e-eeuwse voormalige klooster is tegenwoordig een militaire kazerne. Het ligt aan de overkant van de Dom Luis I brug en geeft niet alleen een uitzicht op Porto, maar ook op Vila Nova da Gaia aan de andere oever van de rivier en in tegenovergestelde richting op Fontainhas en de São João brug. Geen trek om de oversteek te maken of heb je gewoon weinig tijd? Vanaf het bovenste dek van de Dom Luis I brug heb je eveneens een schitterend uitzicht!

Miradouro da Serra do Pilar

Cais de Gaia

Deze plek is officieel geen echte miradouro en het is ook helemaal niet hoog gelegen, maar nergens anders heb je dit geweldige uitzicht over de barcos rabelos (traditionele boten, gebruikt voor het transport van de portwijnen), Dom Luis I brug en de Cais da Ribeira. De kade van Vila Nova da Gaia geeft je een blik op de hoogtepunten van Porto, met de hierboven genoemde Torre dos Clérigos als imposant middelpunt.

Miradouros in Porto

Passeio das Virtudes

Dit parkje is gelegen aan de westkant van het centrum van Porto en heeft een prachtig uitzicht over de rivier de Douro. Hier kun je in alle rust (en waarschijnlijk zonder andere toeristen) genieten van de stad. Met op de voorgrond de Fonte das Virtudes en de terrassen die helemaal naar beneden naar São Pedro de Miragaia lopen. Een goed punt tijdens de zonsondergang!

Passeio das Virtudes

Volgende week laat ik een een aantal van dit soort uitzichtpunten op Madeira zien!