Recept: Cenouras à Algarvia

Vandaag een typische gerechtje uit de Algarve. Vaak wordt het geserveerd als onderdeel van een couvert of kun je het bestellen als petisco (Portugese tapas). De wortelen spelen echt de hoofdrol in dit recept. Hier in Nederland leuk als hapje op tafel, voor als je eens wat anders wilt dan een schaaltje olijven (al doen ze het samen natuurlijk ook goed).

Ook voor dit recept zijn er weer verschillende variaties. En wederom geef ik de meest neutrale. Je kunt er dan zelf voor kiezen om het wat spannender te maken indien gewenst. Voeg dan bijvoorbeeld een lepel komijnpoeder of een lepel venkelzaad toe voor een andere smaaksensatie.

Ingrediënten

500 gram wortelen
3 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
1 eetlepel paprika poeder mild
1 dl witte wijnazijn
1 dl olijfolie
zout & peper naar smaak

Bereiding

Was je wortelen en schrap ze daarna schoon. Kook de wortelen in zijn geheel in gezouten water. Zodra ze beetgaar zijn (kooktijd afhankelijk van het formaat wortels) giet je ze af en zet je ze even opzij om wat af te koelen.

Snijd ondertussen je knoflook zo fijn mogelijk. En doe hetzelfde met de peterselie. Zodra de wortels genoeg zijn afgekoeld (zodat je je vingers niet brandt), snijd je deze in plakjes. Niet te dik, niet te dun. Doe de plakje in een schaal/kom en voeg hier de knoflook, het paprika poeder, de peterselie een snufje zout en peper en de azijn plus olie aan toe. Hussel alles voorzichtig door elkaar en proef even of er nog meer zout en/of peper bij moet.

Dek dan je schaal af en laat de marinade een paar uur intrekken. Wil je het dus ‘s avonds serveren, zorg dan dat je het ‘s ochtends of de dag ervoor klaar maakt! Lekker als hapje met wat olijven, stevig brood, sardientjes paté en een Portugees kaasje. Serveer met cocktailprikkers of een vorkje. Dol op deze worteltjes? Probeer het ook eens met knolselderij voor een leuke twist!

Bom apetite!

Cenouras À Algarvia

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.