Nederlandse fadista verovert Portugal

Een Nederlandse die het maakt als fadista in Portugal? Dat klinkt als een mooie fantasie. Toch is dat precies wat Hendriktje Ruiter uit Winschoten aan het doen is.

Meer dan twintig jaar is Hendriktje al verliefd op de fado. Een jaar geleden vertrok ze naar Lissabon om haar passie achterna te gaan. En met succes! Zo zingt ze regelmatig in verschillende fadohuizen in de stad, zoals het authentieke fadohuis ‘A Tasca do Jaime’ aan de Rua da Graça of in het ‘Tasca do Jaime d’Alfama‘ in de Rua São Pedro.

Hendriktje Ruiter is natuurlijk geen naam voor een fadista, dus in Portugal heet ze Henriquinha Maria. Deze naam is hard op weg om door het hele land bekend te worden, want ze doet mee aan het onderdeel ‘Grande Prémio Nacional do Fado‘ van het televisieprogramma ‘Há tarde‘ van de publieke zender RTP1. Daar heeft ze het afgelopen maanden zo goed gedaan dat ze vandaag als één van drie overgebleven fadistas, meedoet in de halve finale. Een bijzondere prestatie voor een Groningse!

Stemmen kan niet vanuit Nederland, maar mocht je meelezen vanuit Portugal: gun Henriquinha een telefoontje. Schakel om 16.00 uur Portugese tijd in om haar te zien. Benieuwd hoe ver ze het gaat schoppen! Niet in Portugal? Kijk hier naar haar optreden van december.

Note: helaas heeft ze de finale niet gehaald en is ze afgevallen in de halve finale…