Ondernemen in Portugal: Weer even terug!

Wat een heerlijkheid! Ik ben weer even terug in Ferragudo, ik heb er zo naar uitgekeken. Even een weekje ‘regeldingen’ en genieten van de zon, de omgeving, de sfeer en uiteraard mijn vrienden weer zien en knuffelen. Zodra ik Ferragudo binnen rijd, ben ik al ontspannen. Dit beeld geeft me al zoveel rust. Bizar toch, dat zo’n dorp het gevoel kan geven dat je thuis bent.

Deze week staat in het teken van de volgende stap met Ferragudo Dreams. In Nederland heb ik al veel gesprekken gehad met zeer geïnteresseerde ondernemers én ook al gesprekken gevoerd over partnerschappen. Word ik toch blij van. Mijn liefde voor Portugal en specifiek voor Ferragudo kan ik gelukkig heel goed overbrengen op anderen. Als ik begin te praten over het gevoel wat Ferragudo mij geeft, kan ik bijna niet meer stoppen. Voor mij is dit zo’n fijne, warme plek. Het geeft me rust, enorm veel rust, inspiratie, energie en een gevoel wat ik eigenlijk niet in één woord kan vatten. Het gevoel dat ik mezelf mag en kan zijn.

Ferragudo op de kaart

Ferragudo Dreams is niet alleen een droom die uitkomt voor mijzelf, ik wil die droom ook laten ervaren door anderen én ik wil ook Ferragudo zelf hiermee (nog) beter op de kaart zetten. Deze plaats verdient het om de allerbeste mensen aan te trekken voor vakantie en/of werk. Het promoten hiervan is onderdeel van de droom. Deze week dus ook gesprekken met de burgemeester, restauranteigenaren, locaties bekijken, afspraken met de Nederlandse Club Algarve en andere interessante mensen.

En voor mij heel belangrijk: afspraak bij de kapper 😊. Klinkt misschien gek wat ik nu ga zeggen, maar een jaar geleden zei ik tegen mijn man: “zou wat zijn hè, als ik af en toe naar Ferragudo ga, zodat ik ook naar mijn eigen kapper kan daar”. En kijk nu; ik vlieg regelmatig naar Faro, noem Ferragudo mijn thuis en ik ga dus naar mijn eigen kapper. Over manifesteren gesproken!

Mensen om ons heen vragen wel eens waarom we altijd naar ‘hetzelfde’ gaan? Willen we niet meer van de wereld zien. We zeggen dan altijd dat we alles wat we nodig hebben om het fijn te hebben in Portugal vinden. Sommige mensen vinden dat gek, totdat ze ingaan op onze uitnodiging om eens een weekje vakantie te nemen in Portugal. Vaak is er dan veel meer begrip. Ik sluit niet uit dat we toch eens ergens anders naar toe gaan op vakantie, want als we straks in Ferragudo wonen dan wil je toch ergens naar toe. Ik vraag me af hoe andere Nederlands dat doen eigenlijk?

Ondernemen in Portugal

Het ondernemen neemt duidelijke vormen aan. Niet alleen Ferragudo Dreams maar ook mijn Business Manager werkzaamheden. Vanuit Portugal kan ik nu werken met klanten die over de hele wereld zitten én idealiter ze ook naar Portugal halen. Remote working (of op afstand werken) neemt een enorme toevlucht momenteel. Niet alleen in Europa maar ook buiten het continent is dit fenomeen, naast Digital Nomads, enorm aan het groeien. En goed te zien dat steeds meer bedrijven de waarde ervan inzien als hun werknemers vanuit een andere plek op de wereld werken. Ik kan uit ervaring zeggen dat de productiviteit enorm verhoogd alsmede de mate van inspiratie en motivatie.

Ik ben enorm dankbaar dat ik kan en mag werken en wonen in Portugal. Soms wilde ik dat ik dit jaren eerder had gedaan. Maar ja, toen wist ik niet wat ik nu weet en was ik toch een ander persoon dan ik nu ben (iets met groei en ontwikkeling).

Ook deze week ontmoet ik weer nieuwe mensen die willen ondernemen vanuit Portugal en ik vind het te gek als ze zeggen dat ik ze heb geïnspireerd om dat te doen of dat ze mij vragen om advies.

Misschien tot snel op een terras in Ferragudo of ergens in de Algarve!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.