Recept: Palmier Coberto

In een Portugese pastelaria is het vaak maar moeilijk kiezen. Puur door de overweldigende keus aan zoetigheden voor bij je kopje koffie. Deze palmier (krakeling) is er een van. En dan heb je ze ook nog standaard, gevuld of met een laagje zoete smurrie. Best lekker hoor deze grote krakelingen, maar vaak genoeg voor twee personen! Vandaag krijg je van mij het meest Portugese recept van de drie, die met een laagje doce de ovos.

Geen feestje of visite? Halveer het recept dan gewoon! Het lekkerste krijg je ze natuurlijk met zelfgemaakt bladerdeeg. Of als je geluk hebt verkoopt jouw bakker vers bladerdeeg (de mijne helaas niet)!

Ingrediënten

1 kilo bladerdeeg
suiker

Voor de ovos moles
1 ei
5 eidooiers
150 ml water
250 gram suiker

Voor de toplaag
300 gram suiker
150 ml water
citroen(sap)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Allereerst is het de bedoeling om het bladerdeeg uit te rollen tot een dikte van ongeveer 10 mm. Bestrooi het rijkelijk met suiker, voor de uiteindelijke smaak en zodat het niet aan je roller/aanrecht plakt. Vouw het bladerdeeg dan dubbel. Nu is het de bedoeling dat je één kant van het bladerdeeg oprolt tot het midden en vervolgens hetzelfde doet met de andere kant. Zodat je een soort vlindervorm (krakeling) krijgt. Snijd het nu met een scherp mes in plakken van ongeveer anderhalve centimeter.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hier de krakelingen op. Zorg dat ze voldoende tussenruimte hebben. Zet op 200 graden in de oven. Na ongeveer 10 minuten (afhankelijk van je oven) zal de bovenkant gaar zijn. Draai ze nu voorzichtig om met een spatel en laat de andere kant garen. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Palmier Coberto

voor de ovos moles

Doe de suiker in een pannetje en voeg het water toe, laat even weken. Doe een deksel op de pan en breng rustig aan de kook. Zodra het begint te koken, verwijder je het deksel en kook je het mengsel drie minuten precies op laag vuur. Draai dan het vuur uit en laat afkoelen.

Meng ondertussen (met een vork) in een schaaltje het ei met de eidooiers. Giet het daarna bij het enigszins afgekoelde suikerwater, maar roer dit niet door elkaar! Draai het vuur weer aan, niet te hoog, en breng aan de kook. Roer ondertussen (nu wel) met een houten lepel zodat het niet aankoekt. Het mengsel is klaar zodra je er met de lepel een streep door kan trekken die even zichtbaar blijft. Draai dan het vuur uit en schep het direct uit de pan op een bord.

Zodra het mengsel voldoende is afgekoeld bestrijk je de krakelingen er rijkelijk mee.

voor de topping

Was je gebruikte pannetje af en doe hier de suiker en het water in. Dek af met het deksel en breng aan de kook. Ook hier haal je zodra het mengsel begint te koken het deksel van de pan. Kook het dan op laag vuur zo’n vijf minuten en haal van het vuur. Voeg nu wat citroensap (naar smaak) toe en roer door met (ook hier) een houten lepel tot het wat afkoelt. Proef even of je nog wat meer citroen toe wilt voegen of niet. Als de suiker erg vloeibaar is, roer het dan nog een beetje meer. Als het mengsel te dik is, voeg dan een paar druppels water toe en breng het weer op temperatuur.

Zodra het mengsel melkachtig van kleur is (ondoorzichtig) kun je de krakelingen ermee bestrijken. Doe dit aan de kant van het eiermengsel, hier komt dus een soort suikerlaagje overheen. Dit hard ietwat uit, het eiermengsel eronder blijft zacht.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.