Vorig jaar doken we al eens met Rick Stein de keuken in voor verschillende goddelijke zeevruchtgerechten. Dit keer neemt hij een kort kijkje in de keuken terwijl er frango piri-piri wordt klaargemaakt. Zo simpel, zo lekker! Indien goed klaargemaakt, dat wel uiteraard, er zit een wereld van verschil in. Maar of ik het nou helemaal eens ben met zijn opmerking dat het een typisch gerecht uit Lissabon is…
Fijne zondag!
Dit eten we al jaren graag op de markten in Portugal, het is dus volgens mij niet iets typisch uit Lissabon. Onder de Nederlandse vakantiegangers die wij kennen wordt dit vaak aangeduid als “platte kip”. Deze kippen werden/worden via een vast patroon doorgedraaid op het draaibare rooster en alleen de braadmeester mag de gare kip op een bord leggen!! Vaak heb je de keuze uit gewoon of Piri-Piri.
In het begin van onze Portugalbezoeken (vanaf 1999) werd er naast de vleeskraam een vuurtje op de grond gestookt met daarover een rooster, type stalen opstapje, en werd de vers gekochte speklap ter plekke geroosterd.
Daarna kon je op de banken naast de kip-eters gezamenlijk eten en uiteraard drinken.