Port Cursus?

Ik kwam er vorige week achter dat wij Nederlanders op nummer één staan. Niet op het gebied van voetballen of iets dergelijks. Maar we zijn ergens anders heel goed in. Namelijk het kopen van port! En hopelijk het drinken ook.

In het eerste halfjaar van 2022 hebben wij Nederlanders op basis van absoluut volume én prijs – jazeker, ook de prijs – de meeste port afgenomen. Namelijk een bedrag van € 3.237.2103,10. We betaalden af kelder (direct vanaf de wijnboer) een gemiddeld bedrag van € 3,81 per liter. Met dit literbedrag komen we helaas wel als laatste uit de bus (afgezien van de Portugezen zelf)… Gelukkig hebben we ruim genoeg – 8.496.614 liter – afgenomen om in absolute zin wel het hoogste bedrag te behalen. Wat betaalden andere landen af kelder gemiddeld voor een liter port? Nou, de buren betaalden ook niet vorstelijk. België zat op een gemiddelde prijs van € 4,15 en de Duitsers kwamen niet verder van € 4,98. De Engelsen bereikten de € 5,76 en bij de Fransen steeg het gemiddelde naar € 8,31. Aanvoerder van de lijst, hoe verrassend ook, is Spanje met € 12,47 per liter. Beter een goede buur van een verre vriend.

De Nederlanders hadden in dit lijstje overigens altijd al een top vijf positie. Waarbij we op volume altijd aanzienlijk beter scoorden dan de prijs. Maar hoe kwam ik achter deze huidige nummer 1 positie? Het begon allemaal met een aanvraag…

Een aanvraag van een bevriende wijndocent die namens de associatie van wijndocenten navraag deed of ik ingangen had bij de Portugese ambassade of eventueel het IVDP. De laatstgenoemde is uitgeschreven het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. De organisatie die de belangen behartigd van port en wijn uit de Douro regio, in de breedste zin van het woord.

Nou, die contacten heb ik wel. Maar wat was de vraag? De wijndocenten van deze associatie hebben enige tijd geleden in Nederland een erkende Sherry opleiding genoten met bijbehorend certificaat. Dit met behulp van het Sherry instituut en de eventueel nodige subsidie. Het is mij als wijnhandelaar niet onbekend dat ze er in Spanje alles aan gelegen zijn om Sherry in Nederland weer onder de aandacht te brengen. Waar Sherry enkele decennia geleden niet aan te slepen was, blijkt het nu voornamelijk te worden gezien als een oudewijven drankje. En met het label van oudewijven drankje scoor je qua verkoop geen hoge ogen. Tot zo ver Sherry.

De betreffende wijndocenten willen ook graag een dergelijk certificaat behalen op het gebied van port. Nu is er in het marketingplan van het IVDP de afgelopen jaren extra ruimte opgenomen voor educatie. Hier is tevens de mogelijkheid om onder, toch wel enigszins strenge voorwaarden, deel te nemen aan een certificatie programma voor de titel Certified Port Educator. Deze cursus wordt één keer per jaar in Porto in het Engels aangeboden. Het is voor de goede naam van Port, naar ik en de betreffende wijndocenten dachten, interessant om wellicht in één keer een flink aantal docenten op te leiden in Nederland. Dit zodat deze wijndocenten weer kennis en passie konden overdragen aan de cursisten. Omdat het Sherry instituut dit zo royaal had aangeboden was ik in de veronderstelling dat ze daar in Portugal ook wel oren naar zouden hebben.

Port Cursus

Eerst de Portugese Ambassade proberen; die hadden hier geen budget voor. Vreemd, want er worden wel proeverijen op de ambassade georganiseerd voor vakhandel die volgens mij minder zoden aan de dijk zetten dan een dergelijke opleiding voor docenten. Dan verder naar het IVDP. De reactie van snel en kordaat; ja, een opleiding is mogelijk. Deze starten in april in Porto en kosten… en duurt van tot… en… en…. Ik ontving eigenlijk gewoon een email met informatie die ik ook op hun website kon vinden. Op mijn vraag of er maatwerk mogelijk was, waarbij we ook bereid zijn om eventuele kosten te betalen, werd niet gereageerd.

Dan maar een paar portproducenten benaderen. Misschien hebben zij nog opties. Hier kwam de vraag gelukkig wel binnen. Ik kreeg van het porthuis Kranemann het advies om één van de docenten te contacten die de opleiding tot Certfied Port Educator geeft. Ik kreeg de contactgegevens van Teresa Gomes. Zeer vriendelijk en kundig te woord gestaan en er waren een hoop dingen mogelijk, maar het certificaat….. Dat moest echt via het IVDP, en die waren, na navraag van Teresa, niet voornemens om af te wijken van het huidige format.

Jammer…

Na het antwoord van Teresa was ik benieuwd of wij als land een beetje voordelig uit de bus kwamen qua portverkoop. Ik wist van oudere cijfers dat Nederland altijd goed was voor een top vijf positie. Maar de cijfers van 2022 had ik toch niet verwacht. Wellicht zijn de goede cijfers een van de redenen om niet te investeren in dergelijke activiteiten. Wie weet. Het gaat nu in ieder geval goed, en begrijp mij niet verkeerd. Als importeur van port, portkenner en bovenal portliefhebber ben ik natuurlijk heel blij met deze cijfers. Maar het kan ook zomaar veranderen, zie het voorbeeld van de Sherry.

Dat was mijn kleine intermezzo van deze keer. Wat betreft port; bij mij kan je op vrijdag 9 december alles leren over port. Bij de betreffende wijndocent van de wijnacademie genaamd Ton Wortelboer kan je ook een aardig avondje kennis maken met dit prachtige product. Op naar een mooi najaar, en met zulke gasprijzen zullen we ons toch wel moeten wenden tot een lekker dekentje op de bank met een verwarmend en zoetig glaasje port.

Foto: Wikimedia


Remmer is eigenaar van het Woerdens Wijnhuis en werkzaam geweest in de Portugese wijnwereld. Verder verzorgt hij wijnproeverijen, cursussen en wijnevenementen als de WIJNHall.