Recept: Portonic

Wist je dat je met Port veel meer kunt dan het alleen maar zo opdrinken? Eerder deelde ik al eens een lijstje met verschillende port cocktails, vandaag de focus op deze perfecte nazomer cocktail. Ik had altijd standaard een aantal lekkere rode ports op voorraad. Tegenwoordig staat er ook een fles rosé port en een fles witte port naast. Die witte port leent zich namelijk prima voor een smakelijk mixdrankje: maak kennis met de Portonic! Ideaal voor als je eens trek hebt in wat anders.

Portonic

Nou duurt mijn nazomer natuurlijk iets langer dan de gemiddelde nazomer in Nederland, aangezien ik de gehele maand oktober in Portugal zit. Maar hij smaakt ook prima thuis op de bank onder een dekentje. 😉 Een simpel te maken recept, waar je maar weinig ingrediënten voor nodig hebt.

Ingrediënten

1/3 witte Port
2/3 Tonic
sinaasappel
limoen
munt
ijsblokjes

Bereiding

Witte port heeft de zoetheid van een ruby port zonder de body. Het is veel lichter en frisser, vaak met fruittonen zoals abrikoos of perzik. Witte port heeft dus een wat zoetere smaak en de tonic is een goede tegenhanger van deze zoetigheid door zijn bitterheid. De portonic is een soort nieuwe variatie op de iedereen bekende gin-tonic.

Schenk eerst de port en vervolgens de tonic over een paar ijsblokjes in een longdrink glas. Knijp er wat sinaasappel en/of limoensap boven uit. Voor een iets stevigere variant kun je ook ongeveer 1/2 port op 1/2 tonic aanhouden qua verhoudingen. Even goed roeren en garneer met een schijfje citrusfruit en takje munt.

Saúde!

Portonic

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.