Recept: Queijinhos do Céu

Het is weer tijd voor een hemels gerecht uit de Portugese keuken. Dit maal Queijinhos do Céu; hemelse kaasjes. Al heeft het weinig met kaas te maken, maar is het een zoet ‘gebakje’. De naam komt van de vorm van het taartje. Queijinhos do Céu zijn een typische zoetigheid op basis van eieren en amandel, in de vorm van een klein Portugees kaasje (zoals je veel op de plaatselijke markt ziet). Deze marsepeinen kussentjes met eiervulling vallen onder de noemer doçaria conventual. Dit vertaalt zich dan weer in iets als “zoetigheid uit het klooster”.

Ingrediënten

Omhulsel

500 gram amandelmeel
400 gram poedersuiker
2 eiwitten (grote eieren)

Vulling

130 gram suiker
6 eidooiers
120 ml water
1 citroen
kaneelstokje

Bereiding

Doce de Ovos

Zet allereerst een pannetje op het vuur. Doe hier het water en de suiker in. Voeg het kaneelstokje en de schil (met een dunschiller) van de citroen toe. Roer even door en breng dit rustig aan de kook. Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en laat ongeveer vijf minuten rustig doorkoken. Haal dan van het vuur en laat het een kwartiertje (tot kamertemperatuur) afkoelen. Schep het kaneelstokje en de citroenschillen eruit.

Splits je eieren (je kunt het eiwit voor een ander gerecht bewaren) en gebruik alleen de dooiers. Klop deze los in een kommetje en giet ze vervolgens in een zeef. Druk ze door de zeef met een spatel of lepel. Nu kunnen ze bij het suikermengsel. Roer alles goed door elkaar.

Zet het pannetje terug op het fornuis en verwarm opnieuw op laag vuur, blijf constant roeren! Laat het mengsel indikken en zodra het de juiste dikte (andere substantie, maar denk een beetje aan de dikte van vla) heeft draai je het vuur uit. Blijf nog even doorroeren zodat het niet aan de kook raakt. Laat afkoelen.

Giet het mengsel in een kom en laat rustig een kwartier afkoelen. Na dit kwartier dek je de kom af met huishoudfolie tot je het nodig hebt.

Omhulsel

Doe het amandelmeel en de poedersuiker in een ruime beslagkom en meng goed door elkaar. Voeg dan de twee eiwitten er aan toe en kneed met je handen tot je een consistent deeg krijgt. Verdeel het deeg in 18 porties. Haal nu van elke portie ongeveer 1/3 af voor het ‘dekseltje’ en vorm de overige 2/3 tot een soort rond bakje, met opstaande randjes. Druk het deeg van het dekseltje plat en vorm een cirkel ongeveer ter grootte van je bakjes. Schep het bakje nu vol met doce de ovos en dek af met het dekseltje. Vouw het deeg dicht rondom de vulling en druk de randjes goed aan. Vorm het met je handen (indien nog nodig) tot een klein kaasvormig gebakje. Pas op dat je niet te hard drukt en de vulling eruit komt.

Wentel de queijinhos do céu door wat poedersuiker (en eventueel een beetje kaneel) en leg ze met de naad naar beneden op een serveerschaal

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.