Recept: Miniquiche de Alho-Poró e Bacalhau

Het 1750ste artikel op Saudades de Portugal! En daar ben ik eigenlijk best een beetje trots op. Als je het zo ziet staan lijkt het namelijk aardig wat. Kleine persoonlijke mijlpalen zijn dit toch voor mij. Toevallig is het ook nog eens een bacalhau recept, dus hoe Portugees wil je het hebben?! We maken er vandaag lekkere mini quiches mee die helemaal passen bij de tijd van het jaar: de lente. Naast bacalhau gebruiken we prei (alho-poró) als groente voor een beetje bite. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen er één grote quiche van te maken.

Voor dit recept gebruiken we bacalhau desfiado, die hoeft geen nacht te weken van tevoren. Zet de bacalhau gewoon, zodra je gaat beginnen aan het recept, in een kom water. Verder kun je er natuurlijk voor kiezen je eigen quichedeeg te maken, hartige taartdeeg of kant en klaar bladerdeeg te gebruiken. Aan jou de keus, het smaakt sowieso!

Ingrediënten

deeg
150 ml room
1/2 theekopje bloem
2 eetlepels zachte boter (kamertemperatuur)
1 theelepel gist (poeder)
1 theelepel zout

vulling
2 theekopjes bacalhau desfiado
1 prei
150 ml room
1 rode ui
1 teen knoflook
3 eieren
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (vers)
olijfolie
tijm
verse peterselie
zwarte peper

Bereiding

Allereerst beginnen we met het maken van het deeg. Gebruik je hartige taartdeeg of bladerdeeg, sla deze stap dan gewoon over en begin met de vulling.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Meng de bloem met het zout en de gist en zeef het vervolgens boven een beslagkom. Maak een klein kuiltje in het midden en schep/giet daar de boter en de room in. Meng en kneed dit nu met je vingertoppen tot een samenhangend deeg dat niet aan je handen plakt. Draai er dan een bal van en dek af met huishoudfolie. Zet dit nu ongeveer een half uurtje opzij om te rusten.

Zet je quichevormpjes vast klaar en vet deze licht in met boter of olijfolie. Besprenkel ze vervolgens lichtjes met wat bloem. Schud eventuele overtollige bloem eruit. Rol je deeg dun uit en snijd of steek hier rondjes uit die mooi in je vormpjes passen. Bedek de gehele bodem en zijkanten met deeg en druk iets aan in de hoekjes/randjes. Prik nu met een vork wat gaatjes in de bodem van het deeg en herhaal met de overige vormpjes. Bak de bodems nu zo’n 20 minuten op 180 graden in de oven.

Nu kunnen we verder met de vulling. Was de prei goed en snijd hem in dunne ringetjes. Pers de knoflook en snipper je ui. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Giet de bacalhau af en laat goed uitlekken. Dep hem indien nodig iets droog met een keukenpapiertje. Doe de prei, de ui en de knoflook samen met de bacalhau in de pan en bak op middelhoog vuur een minuut of vijf. Schep af en toe even om. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en wat tijm. Laat rustig iets afkoelen.

Haal de quichebodems na 20 minuten uit de oven en zet apart.

Klop terwijl het mengsel in de pan wat afkoelt de eieren los en voeg hier de room en Parmezaanse kaas aan toe. Meng alles goed door elkaar. Schep je bodempjes voor ongeveer 3/4 vol met vulling en giet af met het ei/room mengsel. Herhaal tot al je ingrediënten op zijn. Bak ze in ongeveer 30 minuten (op 180 graden) goudbruin en gaar. Strooi er voor het serveren wat fijngesneden verse peterselie overheen. Lekker met een frisse, groene salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.