Bijzonder Slapen: Quinta do Chocalhinho

Ons laatste logeeradresje in de Alentejo afgelopen vakantie was er wederom eentje voor de rust. Rust en dat typische Alentejo gevoel! Uiteraard was ik op zoek in een bepaald deel van de Alentejo, we waren immers enigszins afhankelijk van onze voorgenomen route. Daarnaast wil het oog ook wat, dus koos ik deze uiterst charmante quinta vlakbij Odemira uit. Quinta do Chocalhinho werd het!

Boerderij van de koeienbellen, dat belooft wat. In Portugal heet een koebel een chocalho. Of misschien is koebel niet de beste vertaling, want het is eigenlijk een bel die door allerlei vee gedragen wordt, ook geiten en schapen. Maar aangezien ik daar in het Nederlands geen goed woord voor ken noem ik het maar een koebel. In de uitgestrekte velden van de Alentejo vind je de grootste veestapels van Portugal en zul je het geluid van de koebellen veelvuldig horen.

Quinta do Chocalhinho

Naast de veelbelovende naam spreekt ook het uiterlijk van deze quinta tot de verbeelding. Denk aan de Alentejo en je ziet zo’n soort quinta voor je. Een charmant wit gebouw met blauw omlijste ramen en deuren. Dit alles te midden van uitgestrekte velden en/of de natuur. Met verschillende soorten dieren. Check!

De quinta is al sinds 1947 in het bezit van dezelfde familie. Nadat hij op een gegeven moment in verval was geraakt doordat hij niet bewoond werd is hij vandaag de dag geheel gerenoveerd en in oude glorie hersteld. Met respect voor de originele boerderij is het geheel omgetoverd in een paradijsje in de landelijk omgeving om gasten te ontvangen.

We rijden over een stoffig zandweggetje richting onze verblijfplaats voor de komende nacht. Het welkomstcomité, bestaande uit een ezel, twee paarden, een kalkoen en een hondje, staat ons al op te wachten. Na de gruwelijk stoffige auto (resultaat van een paar dagen Alentejo) geparkeerd te hebben gaan we op zoek naar de receptie om ons te melden. Na even zoeken vinden we een vriendelijk meneer in het kantoortje. Hij legt een en ander uit, leidt ons rond en brengt ons naar onze kamer. Gezellig met een terrasje en uitzicht op het (verwarmde) zoutwater zwembad. Verder is er een grote gezamenlijke huiskamer, met in de koudere maanden een knapperend haarvuur. Er staan naast comfortabele banken en stoelen, om in te relaxen of een goed boek te lezen, ook tafels om bijvoorbeeld een spelletje aan te spelen.

Ook de kamer is geheel wat je zou verwachten, uiterst comfortabel en geheel in quinta stijl ingericht. Heerlijk! Na ons even opgefrist te hebben en de koffertjes uit de auto te hebben gehaald besluiten we om op verkenning uit te gaan. Quinta do Chocalhinho ligt op een flinke lap land. Ik ben het exacte aantal hectare even vergeten, maar het waren er volgens mij rond de zeventig (700.000 vierkante meter!). Eerst nemen we een kijkje bij de moestuin en voeren we de ezels wat verse vijgen. De eigenaar vertelde ons dat we achter de varkens en geitjes omhoog de natuur in konden lopen. Dus daar gaan we op onderzoek uit.

We banen ons een weg de heuvel op en vinden een soort paadje de natuur in. Er groeit en bloeit vanalles in het landschap rondom de quinta, het ruikt heerlijk naar de natuur en we komen veel olijfbomen en kurkeiken tegen. Op een gegeven moment komt de zon wel erg laag aan de hemel te staan en besluiten we terug te lopen om niet in het donker een weg terug te hoeven zoeken…

We zijn niet de enige gasten, maar we zien pas andere mensen bij het ontbijt de volgende ochtend. De tafeltjes buiten zijn gedekt en je kunt binnen bij een soort buffet je keuzes maken. Er liggen fijn allerlei lokale producten om uit te kiezen. We nemen plaats in het zonnetje onder een grote kurkeik. Er staan verschillende gezellige zitjes verspreid over de binnenplaats. Op ons gemak genieten we van ons ontbijt en de kwetterende vogeltjes om ons heen. Er lopen een paar hondjes rond en hier en daar ligt een luie kat van de zon te genieten. Heerlijk die rust!

Na het ontbijt besluiten we nog even een ommetje te maken. We rapen wat eikels en voeren ze aan de varkens. We maken een praatje met de schoonmoeder van de meneer die we gisteren spraken en plukken wat verse aardbeien in de moestuin. De moestuin hopen ze binnenkort zover te hebben dat gasten hier hun eigen groente en fruit kunnen plukken.

Je bevindt je dan wel op het platteland, maar dat betekent niet dat je aan comfort hoeft in te leveren. Quinta do Chocalhinho is een vier sterren accommodatie, op maar twee kilometer van Odemira, die blijft zoeken naar manieren om je verblijf nog aangenamer te maken. Zo staat er een Tesla laadpaal en is er een heuse spa/wellness ruimte in de maak, die ze voor komend seizoen hopen op te leveren. Verder kun je heerlijk loungen in de tuin, is er een kinderspeelplaats en een tennisbaan voor de liefhebber. Uiteraard is er ook WiFi. 😉

Neem vooral eens een kijkje op de website of boek gelijk je verblijf!

PS: pas op voor de kalkoen! 😉