Bijzonder Slapen: Quinta da Pacheca – Wine House Hotel

Onder het mom speciale plekken om te slapen stond deze al langer op mijn wensenlijst. Want hoe bijzonder is het om eens te overnachten in een (uit de kluiten gewassen) wijnvat te midden van de glooiende wijngaarden in de Douro?! Ik zag mezelf al helemaal zitten in een comfortabele loungestoel op het terras voor zo’n vat, nippend aan een glaasje wijn. Helaas zat het weer niet mee, maar bijzonder was onze overnachting bij Quinta da Pacheca – Wine House Hotel zeker!

Quinta da Pacheca - Wine House Hotel

De geschiedenis van deze wijngaard gaat terug tot de zestiende eeuw. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in een document uit april 1738, waar het wordt aangeduid als “Pacheca”, de vrouwelijke vorm van de familienaam Pacheco, toen eigendom van een dame genaamd Da. Mariana Pacheco Pereira. In 1903 kocht José Freire de Serpa Pimentel het pand en begon aan de modernisering van de wijngaard en structuren (waaronder acht granieten stenen tanks) waarin nog steeds rode Pacheca wijnen worden gemaakt.

Quinta da Pacheca - Wine House Hotel

Tegenwoordig is de vierde generatie van de familie Serpa Pimentel nog steeds betrokken bij het project. In 1995 begon Quinta da Pacheca officieel met het project wijntoerisme en opende haar deuren voor rondleidingen op het landgoed en de verkoop van hun eigen wijnen in de Quinta’s winkel. Het concept is in de loop der jaren uitgebreid met andere activiteiten die van belang zijn voor het wijntoerisme. Dit resulteerde in 2009 in de opening van The Wine House Hotel – Quinta da Pacheca, waarmee weer een geheel andere vorm van wijntoerisme werd geopend. Een nieuwe cyclus begon in 2012 toen de families van Paulo Pereira en Maria do Céu Gonçalves, partners met een lange en succesvolle staat van dienst in de internationale voedsel- en wijndistributie, eigenaar werden van het project. De focus was duidelijk, het verbeteren van de kwaliteit van wijnen en het stimuleren van het wijntoerisme.

Quinta da Pacheca - Wine House Hotel

Je overnacht dus niet zomaar ergens in een wijnvat, maar midden op een honderden jaren oude wijngaard met hun eigen (familie)geschiedenis. We checken in bij de receptie en worden vervolgens met een golfkarretje naar ons vat gereden. Het wijnvat is van alle gemakken voorzien. Alles wat je in een ‘normale’ hotelkamer verwacht, vind je ook hier. Alleen dan wel met een vleugje eigenheid. Zo is het bed rond, zodat je er makkelijker omheen kunt lopen in de beperkte ruimte. Over alles is goed nagedacht! Er zijn zelfs badjassen en badstoffen slippertjes voor de gasten.

Aangezien het weer niet meezat hadden we alle tijd om heerlijk aan te rommelen in onze ‘kamer’. Even een drankje te doen en te genieten van het uitzicht vanaf het bed ipv het terras. Je kijkt door een groot rond raam, dat ook dienst doet als deur (erg ingenieus). Fernando maakte zich vooral zorgen om de inkijk, maar het is licht spiegelend aan de buitenkant dus dat valt al met al reuze mee. Heerlijk even in de relaxstand dus! Voor we op pad gaan voor het avondeten worden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

Nadat we vanuit Lamego terugkomen bij ons wijnvat trekken we allereerst het verduisterende gordijn dicht en kruipen we vervolgens nieuwsgierig in het ronde bed. Ik had van tevoren toch zo mijn twijfels over uitstekende voetjes hier en daar… Maar je merkt er helemaal niks van, haha! Misschien ook wel omdat het aardig frisjes was en we dus in het midden van het bed tegen elkaar aankropen?!

Quinta da Pacheca - Wine House Hotel

Voor het ontbijt kon je kiezen tussen ontbijten in het restaurant of in je wijnvat. Uiteraard kozen wij voor de tweede optie. Je geeft dan een tijdstip aan en ze komen je ontbijt naar de kamer brengen. Hiervoor zit er heel praktisch een soort verborgen luik/ruimte ingebouwd. Van buiten kunnen ze het luik openen, zonder je te storen of binnen hoeven te komen, en jij kunt dan vervolgens van binnenuit een deurtje in de kastenwand openen waarachter je ontbijt box op je staat te wachten. Laat hem er niet te lang instaan, er zitten ook warme lekkernijen in!

Het zonnetje kwam speciaal voor het ontbijt even vanachter de wolken tevoorschijn. Gordijnen open en er kon buiten op het terras ontbeten worden, wat wil een mens nog meer?! Even genieten van de warmte en zonnestralen, onder het genot van een kopje koffie. Het ontbijt was uitgebreid, met voor elk wat wils. Dus broodjes, pancakes, zoetigheid, eieren/spek, etc. We hebben er heerlijk relaxed de tijd voor genomen, maar kregen uiteindelijk niet alles op. Tegen de eind van ons ontbijt besloot ook de zon zich weer terug te trekken achter een paar donkere wolken, dus de timing had niet beter gekund!

Aangezien we de koffers al hadden ingepakt voor het ontbijt, heb ik mooi nog even de tijd om een rondje over het terrein van Quinta da Pacheca te lopen. Dwars door de wijngaarden op ontdekking! Uiteraard met één oog op mijn horloge in verband met de rest van de planning vandaag. Het is overal heerlijk rustig en ik kom alleen her en der een ‘verdwaalde’ toerist tegen. En dat terwijl toch alle wijnvaten volgeboekt zijn, plus het gros van de normale kamers. Maar nergens hordes toeristen dus. Wel zo fijn, je komt uiteindelijk toch voor je rust.

Naast de tien wijnvaten (deze moet je tijdig boeken, ze zitten snel vol) heeft het ‘Wine House Hotel’ dus ook verschillende kamers in het hoofdgebouw. Waar ook de overige faciliteiten, de receptie, het restaurant en het zwembad zich bevinden.

Quinta da Pacheca - Wine House Hotel

Om het helemaal af te maken had ik graag ook nog een wijnproeverij ter plaatse gedaan. Echter liet ons (lichtelijk) volle programma dit niet toe… Fica para a próxima! Naast wijn maken ze ook port en olijfolie op eigen terrein. We komen graag nog eens terug voor een bezoek aan de wijnboerderij zelf, met een rondleiding en proeverij. Want naast overnachten in een heus wijnvat vallen er nog verschillende andere wijn gerelateerde activiteiten te doen. En ook een bezoekje aan de spa (ook hier wijninvloeden) klinkt niet verkeerd… 😉

Voor meer informatie, foto’s en/of boekingen neem een kijkje op de website of Booking.com.

* Rua do Relógio do Sol 261, 5100-424 Lamego, Portugal