In de wolken: Quinta do Mirante

Ik ontvang een notificatie op mijn scherm, ik ben ‘getagd’. Een kennis stelt me digitaal voor aan een man met de chique achternaam ‘Le Roux’. Een Fransman getrouwd met een Nederlandse die ‘Castelo de Paiva’ in Portugal heeft uitgekozen als eindbestemming voor een ‘experiental tourism’ project. Geboeid door hun verhaal ontpopt zich in mijn gedachte een hele vragenlijst.

Michel laat mij over de mail weten dat Quinta do Mirante vrij vertaald een ‘wijnboerderij met uitzicht’ betekent. Ze hebben de bestaande quinta gerenoveerd zonder de authenticiteit ervan te verliezen. Binnenkort gaan ze van start met ‘experiental tourism’. Naast een verblijf in hun accommodatie kunnen gasten deelnemen aan diverse activiteiten en evenementen waarin de herkomst en de ambacht van de streek centraal staat. De officiële opening staat gepland voor najaar 2019, maar of ik alvast een kijkje wil komen nemen!

Quinta do Mirante

Quinta do Mirante ligt op 50 kilometer afstand van het vliegveld Porto. Ideaal om te combineren met stedentrip naar deze populaire stad. In de vallei van Castelo de Paiva komen de rivieren Doura en Paiva samen en dat levert onderweg bijzondere plaatjes op. Dat zet zich volledig voort op het moment dat ik de Quinta do Mirante binnentreed. Een voormalige wijngaard van maar liefst vier hectare. De structuur van de plateaus is bewaard gebleven waardoor het landgoed is opgebouwd uit ‘verdiepingen.’

De ene bewondering volgt de andere al gauw op. Er is een diversiteit aan fruitbomen (citroenen, kaki’s, vijgen, kersen, appels, peren, sinaasappels), kastanje- en olijfbomen en een eigen bos met verschillende flora en fauna. Op de dag van mijn bezoek wordt voor het eerst de “tanque” in gebruik genomen. Een waterreservoir, waar de local vroeger zijn was in deed, is gerestaureerd en wordt nu gebruikt als zwembad. Alleen daaraan kan ik al zien dat het hier aan creativiteit niet ontbreekt.

We lopen door naar het hoogste punt “O Mirante”. De plek waar de Quinta haar naam aan heeft ontleend. Een Keltische trap brengt ons naar een punt met een adembenemend uitzicht over de vallei. De locatie is filmisch en doet me sterk denken aan scenes uit ‘A walk in the Clouds’: een film die zich afspeelt op een wijngaard met  in de hoofdrol Keanu Reeves. Elke keer als ik denk dat Portugal me niet meer kan verbazen, weet het me opnieuw te beroeren. Als een verliefdheid die elke weer in alle hevigheid ontvlamt. Michel en Jacqueline vertellen dat deze plek een effect heeft op elke bezoeker. Alsof er iets in mensen ontwaakt. Na hun zoektocht door Zuid-Frankrijk en Italië op zoek naar een bestemming om hun droomproject te realiseren, zijn ze betoverd door deze plek in Portugal. Ik begrijp direct waarom.

Ik maak kennis met meer leden van de ‘Le Roux’ familie. Hun 30-jarige zoon Max en zijn Spaanse vriendin Marina zijn meeverhuisd uit Nederland en voegen een artistiek tintje aan de Quinta toe. Zij organiseren hier onder andere het Make Festival : ‘creators’ van verschillende ambachten gaan 100 deelnemers uit de hele wereld met diverse workshops onderdompelen in landelijke kunst, architectuur en design. Hun oudste zoon Dimitri steekt niet alleen zijn handen uit de mouwen. Met zijn business achtergrond is hij de zakelijke adviseur. De tuinvrouw Fatima is ondertussen druk in de weer en vraagt of de speelse hond Tommy wel is aangelijnd zodat ze haar werk in alle rust kan verrichten. Ik word gelijk opgenomen in het tafereel, alsof ik er altijd onderdeel van ben geweest.

Inmiddels is de lunchtafel gedekt met zelfgemaakte producten en gerechten gemaakt van jam, olijfolie, bieten en courgette tot aan de vinho verde een lichte sprankelende wijn uit de streek. Mijn aandacht wordt getrokken door een opvallend wijnlabel met de naam “Pata da Burra”, ofwel ezel poot. De vinho verde smaakt voortreffelijk. Een bezoek aan dit wijnhuis kan dan ook niet uitblijven.

In de middag bezoeken we de strandjes gelegen aan de rivier. Er is volop activiteit in en rond het water. Van jetskiën en bootverhuur tot vaste plekken om te barbecueën en te picknicken. Het groot aantal jongeren valt me gelijk op. Als ik vraag wat er naast entertainment op het water nog meer voor ze te doen is, hoor ik dat Castelo de Paiva maar liefst drie nachtclubs rijk is. Niet iets wat je gelijk verwacht in een regio dat voornamelijk bekend staat om ambacht, gastronomie en de vinho verde.

Het bezoek aan de wijnmakers van “Pata da Burra” maakt de beleving compleet. Het wordt gerund door een familie waarvan de voorouders in de jaren ’60 de moed hadden om van rode wijn over te stappen naar het maken van vinho verde. De druiven die ze gebruiken komen alleen uit deze streek en worden niet gemengd met andere druifsoorten. Het profiel van hun wijn is daarmee sterk bewaard gebleven. Hun ‘groene wijn’ wordt zo sustainable mogelijk gemaakt. Het gebruik van water hebben ze met 50% weten terug te brengen met een ‘drop by drop’ watertoevoersysteem. De man die het van zijn ouders heeft overgenomen is de volgende generaties van drie dochters en vier kleindochters aan het klaarstomen. Ook hier kun je als bezoeker onderdeel worden van het geheel, door de programma’s die ze aanbieden tijdens het oogstseizoen.

Nog dezelfde avond trek ik mijn laptop open om mijn ervaringen uit te tikken. Mijn vingers glijden met gemak over het toetsenbord en het is alsof de titel zich vanzelf vormt. In de wolken : Quinta do Mirante.

Zeven must sees and must do’s bij een bezoek aan Castelo de Paiva:

  1. Zwemmen in de Douro bij Castelo beach, en een drankje doen bij de Bar do Rio.
  2. Paddling, rafting, kano en kajak op de Paiva rivier.
  3. Paiva Walks.
  4. Vinho Verde proeven in Casa de Algar.
  5. Lokale gastronomie bij Dona Amélia.
  6. Bezoek aan een biologische boerderij (aardbeien en groene asperges) en eten uit de tuin aan de gastentafel.
  7. Omgeving ontdekken op een uurtje afstand: Porto Centrum, de stranden van Espinho, Aveiro, Guimarães, Amarante, Montemuro en de bekende Porto wijngaarden in de Alto Douro.

Voor meer informatie over Quinta do Mirante: +351-966181635
welcome@quintadomirante.com
www.quintadomirante.com

Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal. Ze woont in Amsterdam en is mede-eigenaar van het communicatieadviesbureau Linden & Barbosa. Ze adviseert bedrijven over positionering, merkstrategie en branding. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en Lissabon. Meer weten? Neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.