Saudades dos Açores: Conclusie

Conclusie: De Azoren zijn een interessante groene reisbestemming! Mijn laatste blog over de Azoren; negen eilanden waar nog genoeg valt te ontdekken. Ik heb er slechts twee van bezocht; persoonlijk vind ik het eiland Terceira interessanter en kleinschaliger. São Miguel is het grootste eiland van de gehele groep maar ook meer toeristisch.

Ik besloot mijn vorige blog met de woorden dat ik nog iets zou schrijven over bezigheden rondom de wateren van São Miguel. Wanneer je vanuit het centrum van Ponta Delgada langs de boulevard richting de haven en moderne jachthaven loopt kom je een aantal bedrijven tegen die zich bezighouden met nautische activiteiten. Daar meert ook de Atlânticoline af; een veerdienst tussen de negen eilanden. De vloot bestaat uit een aantal veerboten die eveneens auto’s vervoeren. Zo is er dus een andere manier van eilandhoppen mits je drie tot vier weken op de Azoren kunt verblijven.

Saudades dos Açores: Conclusie

Er zijn een aantal bedrijven met een grote variatie in boten waarmee je naar zee kunt om onder andere walvissen en dolfijnen te spotten. Ik zal twee bedrijven beschrijven; Moby Dick die heeft een prachtig klassiek schip waar een grote groep passagiers op kan. Ik ben met mijn partner met dit schip een tocht gaan maken en de kapitein vertelt je met veel enthousiasme over de verschillende walvissen en dolfijnen die je tegen zou kunnen komen. Hij vaart twee keer per dag; één trip in de ochtend en één in de middag.

Een ander bedrijf is Futurismo die zowel vestigingen heeft in São Miguel als op het eiland Pico. Zij bieden meerdere mogelijkheden aan om deze zeedieren te gaan bekijken. Je kunt bij hen een trip boeken om te gaan snorkelen of zwemmen met dolfijnen. Zij bieden ook diverse andere excursies aan op São Miguel en het eiland Pico. Futurismo heeft dan ook een uitgebreide website met informatie en de mogelijkheden die er zijn.

Ik hoop ooit andere eilanden van de archipel te gaan bezoeken zoals Corvo, Flores, Graciosa, São Jorge, Faial, Pico en Santa Maria. Pico heeft een interessant wijngebied met heerlijke wijnen die je ook kunt proeven op bijvoorbeeld Terceira en São Miguel. São Jorge staat bekend om zijn wereldberoemde Queijo de São Jorge en de steile Fajãs; kliffen. Faial heeft een grote haven waar net als in de haven van Angra do Heroísmo op Terceira een muur aanwezig is met tekeningen van de zeilers en namen van zeilboten die dit eiland hebben bezocht.

De Azoren zijn prachtige eilanden vol met weelderig natuurschoon en mooie tradities die door de plaatselijke bevolking in stand worden gehouden. Reisorganisaties bieden verschillende mogelijkheden aan om eens kennis te maken en ik kan maar één ding zeggen; mocht het een keer op jouw pad komen, ga er heen!

Ik hoop dat ik het afgelopen jaar een tipje van de sluier heb kunnen laten zien van het andere Portugal en heb met veel plezier mijn blogs geschreven voor Saudades de Portugal. Het volgende jaar maak ik graag plaats voor een andere Portugal liefhebber die zijn ervaringen met de lezers wil delen.

Boa viagem!


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.