Lekkere Restaurants in de Alentejo

Restaurants Alentejo

Tijdens ons laatste bezoek aan de Alentejo heb ik weer een aantal lekkere restaurants ontdekt. En natuurlijk deel ik die plekjes graag. Het zijn geen chique restaurants, maar gewoon goede restaurants. Er wordt veelal traditioneel Portugees eten geserveerd en ze schenken heerlijke wijnen uit de regio. Verder hebben ze volop lekkere kaasjes en verse ingrediënten. Dus…

Lees verder

Lekkere Restaurants in de Alentejo

Lekkere Restaurants in de Alentejo

Tijdens mijn laatste bezoek aan de Alentejo heb ik weer een aantal lekkere restaurants ontdekt. En natuurlijk deel ik die plekjes graag (al was deze even ondergesneeuwd in de concepten…). Het zijn geen chique restaurants, maar gewoon goede restaurants. Er wordt veelal traditioneel Portugees eten geserveerd en ze schenken heerlijke wijnen uit de regio. Verder…

Lees verder

Recept: Ameixas de Elvas

Ameixas de Elvas

Pruimentijd! Het Nederlandse pruimenseizoen loopt ongeveer van juli tot september. Dus dit is het uitgelezen moment om een recept te delen waarbij het geheel om deze vrucht draait. Zoals de naam (Ameixas de Elvas) al doet vermoeden is het een specialiteit uit Elvas, gelegen in de Alentejo. Maar je kunt ze dus ook zelf thuis…

Lees verder

Recept: Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana valt onder de noemer doçaria conventual. Oorspronkelijk komt het van de nonnen uit het Convento de Sta. Clara in Évora. Het is een nagerecht met vaak een licht knapperig bovenlaagje. In de Alentejo vind je in verschillende dorpjes een variant hierop, met hier en daar kleine aanpassingen. Wil je de vrijdagse recepten elke…

Lees verder

Recept: Migas Doces Alentejanas

Migas Doces Alentejanas

Wij aten dit tijdens ons laatste bezoek aan Portugal bij restaurant Mil-Homens in de Alentejo. Ik kende migas, tot op dat moment, eigenlijk alleen als een hartig (bij)gerecht. Maar er bestaan dus ook migas doces alentejanas! Uiteraard waren we benieuwd naar het recept, dus na enig aandringen bij de eigenaar mocht ik het aan de…

Lees verder

Recept: Alcôncoras

Alcôncoras

Er zijn meerdere variaties op deze zoetigheid. De variant die we vandaag maken wordt Alcôncoras (Popias de espécie) genoemd, en valt onder de noemer Popias Alentejanas. Mede afhankelijk van waar in de Alentejo je ze tegenkomt, variëren de ingrediënten lichtelijk. Wil je ze eerst eens proberen voor je thuis aan het bakken slaat? De grootste kans…

Lees verder

Lekkere Restaurants in Évora

Restaurants in Évora

Op vakantie naar Portugal? Daar hoort heerlijk eten bij! Afgelopen vakantie hebben we fijn wat tijd doorgebracht in de Alentejo en ook in Évora heb ik een aantal smakelijke adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ze…

Lees verder

Recept: Gaspacho à Alentejana

Gaspacho à Alentejana

Het originele recept vindt zijn oorsprong op het Iberisch schiereiland, en gaat ergens terug tot de Romeinse tijd. Deze Gaspacho à Alentejana is typisch Portugees. De Spaanse gazpacho variant is een stuk bekender, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Al komen veel van de ingrediënten natuurlijk wel overeen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien…

Lees verder

Recept: Percebes

Percebes

Eendenmosselen zijn een ware delicatesse in Portugal. Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen tijdens een bezoek aan de lokale markt en jezelf afgevraagd wat dat toch in hemelsnaam voor een dingen waren?! De beste manier om ze te beschrijven is wellicht dat ze zachter zijn dan inktvis en steviger dan krab. En…

Lees verder

Percebes: Eendenmosselen

Percebes: Eendenmosselen

Buitenaardse wezens aangespoeld op het strand?! Wees gerust, het zijn maar ‘gewoon’ zeepokken. Eendenmosselen om precies te zijn. Het woord eendenmossel hoor je in Nederland niet veel, maar in Portugal kun je eenvoudig tegen percebes aanlopen. Op de vismarkt bijvoorbeeld, of een menukaart. Ondanks de naam is er geen verwantschap met mosselen of andere weekdieren. De eendenmossel is…

Lees verder

From Farm to Table

Alentejo paradijs voor foodies | Saudades de Portugal

Eén van mijn favoriete bezigheden in Portugal is eten. Ieder dorp of stad heeft zijn eigen specialiteiten, dus eentonig is het nooit. Lekker is het zo goed als altijd, dus voor mijn gewicht is het maar goed dat ik er niet meer woon ;-). Toen ik hoorde dat er in de Alentejo routes zijn ontwikkeld voor…

Lees verder