Recept: Percebes

Eendenmosselen zijn een ware delicatesse in Portugal. Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen tijdens een bezoek aan de lokale markt en jezelf afgevraagd wat dat toch in hemelsnaam voor een dingen waren?! De beste manier om ze te beschrijven is wellicht dat ze zachter zijn dan inktvis en steviger dan krab. En ze hebben een intense smaak die je een beetje kunt vergelijken met mosselen.

Natuurlijk kun je ze het makkelijkst gewoon eens bestellen in een visrestaurant aan de kust tijdens je vakantie. Ze zijn overigens niet bepaald goedkoop. Maar mocht je ze eens zelf willen maken (op je vakantieadres) dan vandaag het recept. Want moeilijk is het niet! Om ze te eten breek je het harde topje naar één kant, er komt dan een fallisch ogende kleine roze zeepok tevoorschijn. Ze worden hier (door ons) ook wel, enigszins oneerbiedig, “pieletjes” genoemd…

Ingrediënten

1 kg percebes
3 liter zeewater
3 tenen knoflook
6 laurierblaadjes

Bereiding

Om te beginnen is het belangrijk dat je ze goed schoon spoelt onder stromend water, om al het zand en vuil te verwijderen. Zet een flinke pan op het vuur met hierin het zeewater, de knoflook tenen en de laurierblaadjes. Breng aan de kook. Zodra het water kookt gaan de eendenmosselen erbij. Breng alles nu opnieuw aan de kook en draai het vuur uit zodra het kookt. Giet af en proef Portugal!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.