Recept: Roupa Velha de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag maken we ‘oude kleren’ (roupa velha).

Roupa velha is een typisch gerecht uit de Minho regio, oorspronkelijk gemaakt met restjes kabeljauw. De oorsprong van de naam van dit traditionele Portugese gerecht is te danken aan het uiterlijk ervan wanneer het wordt geserveerd. Alles door elkaar en in stukjes gesneden, een mengsel van smaken en kleuren. Oftewel een licht onaantrekkelijke berg eten. 😉

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Dit recept is goed voor 2 à 3 personen. Voor dit recept kun je ook prima  bacalhau desfiado gebruiken.

Ingrediënten

2 moten bacalhau
2 aardappels
2 tenen knoflook
2 gekookte eieren
1 ui
6 koolbladeren (groene kool)
1 laurierblaadje
azijn
olijfolie
verse koriander
zout & peper
olijven ter decoratie

Bereiding

Dit recept gaat uit van restjes bacalhau, maar je kunt het ook prima gewoon maken. Kook dan eerst de bacalhau in een minuut of 10/15 gaar (afhankelijk van de dikte van je stukken) en schep voorzichtig op een bord. Laat iets afkoelen en ontdoe hem van alle vellen en graten. Trek vervolgens met je vingers de vis in grove stukken.

Schil ondertussen de aardappelen en snij ze vast in plakjes. Kook de aardappelen gaar in zout water, hier kun je makkelijk de eitjes bij meekoken. Giet af en zet apart. Snijd de koolbladeren in stukken. Snipper de ui en pers de knoflook. Zet een ruime koekenpan op het vuur met hierin de olijfolie en het laurierblaadje. Fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg zodra de ui glazig is de kabeljauw, de kool en de aardappelplakjes toe. Voeg nu een scheutje witte wijn azijn toe en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed en bak even.

Snijd de eieren in stukjes en voeg toe aan de pan. Roer wederom alles goed door elkaar. Haal van het vuur en schep in een grote schaal. Maak af door er een beetje olijfolie overheen te sprenkelen. Garneer met olijven en wat verse koriander.

Bom apetite!


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.