Recept: Bacalhau de Páscoa

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag: Bacalhau de Páscoa!

Deze maand maken we een bacalhau gerecht speciaal voor het aankomende Paasweekend. Deze Bacalhau de Páscoa (Páscoa betekent Pasen) wordt vaak geserveerd tijdens de paaslunch in Portugal. Bacalhau is sowieso een populair gerecht om te verwerken in het paasmenu en de variaties zijn zoals altijd weer talrijk. Wij maken vandaag een bacalhau uit de oven. Even wat voorbereiden aan de bacalhau en wat snijwerk en de oven doet de rest!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water te laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Ingrediënten

1 kilo bacalhau
1 liter melk
700 gram aardappels
5 tomaten
2 uien
1 groene paprika
1 rode paprika
3 eieren
200 gram zwarte olijven
Olijfolie
zout & peper
verse peterselie

Bereiding

Zet om te beginnen een pan op met de melk. Kook hierin de bacalhau, op halfhoog vuur, in ongeveer 30 minuten gaar. Kook de eieren in de tussentijd in een ander pannetje, zo’n minuut of tien. Haal na de 30 minuten voorzichtig de bacalhau uit de melk. Leg op een bord om af te koelen. Zodra de vis voldoende is afgekoeld kun je hem schoonmaken, vel en graten gaan weg.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Doe hetzelfde (op het schillen na natuurlijk) met de tomaten, paprika, uien en eieren. Vet een grote ovenschaal lichtjes in met olijfolie en begin met een laagje ui op de bodem. Hierop gaat een laagje bacalhau, dan een laagje tomaat, en een laagje aardappel. Vergeet tussendoor niet op smaak te brengen met zout en peper. Herhaal dit tot al je ingrediënten op zijn. Je kunt de bacalhau filets in zijn geheel gebruiken of er voor kiezen om ze er in stukjes in te verwerken, wat je zelf het lekkerst vindt. Garneer met de dunne reepjes paprika, de rest van de ui, de olijven en de plakjes ei. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen en indien nodig nog wat zout en peper. Dek af met aluminiumfolie en zet ongeveer 20 minuten in de oven (op 200 graden). Houd je wel van een beetje goudbruine bovenkant op je gerecht? Zet de schaal dan nog eens 10 minuten onafgedekt in de oven. Besprenkel voor het serveren met fijngesneden peterselie.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.