De Route van de Historische Cafés

Rondneuzend op Facebook stuitte ik op de pagina “Rota dos Cafés com Historia“, oftewel de route van de cafés met geschiedenis. Je snapt het al, dit betekent een aanvulling op mijn bucket list. Of ze nou heel mooi zijn, of er gewoon een goed verhaal over te vertellen is, altijd goed om een reden te hebben voor een cafébezoek, nietwaar?

Deze Rota dos Cafés com História de Portugal is een initiatief van een aantal eigenaren van deze cafés. Ze hopen er het erfgoed van de historische cafés mee te bewaren en uit te breiden. De cafés horen bij de identiteit van een stad en zijn onderscheidend, aldus de organisatoren. Ze vertegenwoordigen belangrijke periodes in de Portugese geschiedenis, zoals het einde van de monarchie, de Tweede Wereldoorlog, of 25 de Abril. De lijst bestaat nu uit 23 cafés, maar het is de bedoeling dat het er meer worden.

historische cafés

Ik krijg een beetje een dubbel gevoel van deze lijst. Enerzijds een HOERA, er zijn weer nieuwe dingen om te ontdekken, maar anderzijds een OH NEE, waarom heb ik dat café gemist toen ik in Amarante was? En ook in Guimarães heb ik mijn huiswerk overduidelijk niet goed gedaan. Nou ja, goede redenen om daar nog weer eens naar terug te gaan. In Lissabon heb ik de meeste wel gehad, maar Bérnard en Versailles zijn kennelijk aan mijn aandacht ontsnapt…

Hoe dan ook, werk aan de winkel! Dus mocht het binnenkort weer mogelijk zijn om zelf naar Portugal te gaan, en is alles weer open, dan weet je alvast waar je moet zijn. Klik ook eens door naar de Facebook pagina, dan kun je ze meteen volgen.