Villa Algarve: Gezond Eten Tijdens de Lock-down

Het leuke van Portugal is dat buiten de deur eten een heel normaal onderdeel is van de weekroutine. Portugezen gaan vaak uit eten en er gaat eigenlijk geen weekend voorbij waarbij alle gezinnen niet met elkaar gaan lunchen. Elke zaterdag en zondag zie je lange rijen geparkeerde auto’s bij de Churrasqueiras en Frango assados. Alle kinderen, ooms, tantes, opa’s en oma’s en aanhang zitten aan lange tafels en eten hun buikje vol tegen een vast tarief van € 10,- per persoon. Maar ook op werkdagen is uit eten een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur. De prijzen zijn alleszins redelijk en met een karaf huiswijn eet je samen voor minder dan € 20,-. Natuurlijk het is allemaal niet zo verfijnd, maar je zit gezellig, hoeft niet op te ruimen en zelf eten klaarmaken is niet eens veel voordeliger. Er is maar één belangrijk nadeel. Vegetarisch eten staat zelden op het menu. Erg lastig als je vegetariër bent.

Portugezen houden van vlees. Een gemiddelde menukaart kent acht vleesgerechten, vijf visgerechten en één kaas omelet. De restaurants lopen op dit gebied behoorlijk achter de feiten aan en eerlijk gezegd is het ook wel duidelijk dat de Algarve onvergelijkbaar is met het überhippe en veel modernere Lissabon. Er werken hier veel werkmannen en dagloners en die willen een fiks bord vol dierlijke proteïnen. Zeker op het platteland wordt je als vegetariër toch een beetje meewarig aangekeken. Nu we in de lock-down proberen om af en toe ook ‘take away’ te halen, blijkt weer hoe dominant vlees is. Natuurlijk er zijn ook wel visgerechten, maar echt plantaardig afhalen blijft lastig. En dus koken we eigenlijk alle dagen zelf. Geen straf, want gezond koken is gewoon erg leuk om te doen. Ik vond het altijd al leuk om voor onze gasten een uitgebreid vega diner te maken, maar het afgelopen jaar was dat best lastig. Iedereen was toch wat meer op zichzelf…

Gelukkig is er in de supermarkten al veel veranderd ten opzichte van enkele jaren geleden. De laatste jaren zie je ook hier een enorm opkomst van vleesvervangers, wat meer exotische groenten en soja producten. Tussen alle vleeseters bevinden zich ook in de Algarve kennelijk ook steeds meer ‘excentriekelingen’ die niet meedoen aan dit wekelijks slachtfestijn. Nog steeds staat de langste rij in de supermarkt bij de slagersbalie, maar er is daarnaast een steeds betere aanbod aan biologische producten.

Vegetarisch koken is in Portugal al met al prima te doen. Alle groentes zijn overvloedig aanwezig, vrij voordelig en door de zon barstenvol smaak en vitaminen. Er is keus uit minimaal 50 soorten olijfolie per winkel, noten zijn onderdeel van het dagelijks menu en ook zuivel en eieren zijn prima verkrijgbaar. Het enige dat ontbrak was een mooi kookboek met Portugese gerechten. Veggie prato’s met ingrediënten die gewoon in de supermercado te krijgen zijn. Dus tijdens de donkerste dagen van de lock-down hebben we ons eigen White House kookboek ontwikkeld. De jarenlange kookervaring voor onze gasten heeft immers een heel scala aan creatieve gerechten opgeleverd. Wat dacht je van kikkererwten curry met kokos en cashewnoten, aubergine met munt en yoghurt en paprika-ricotta pesto quiche. Veel gasten hebben goede herinneringen aan de diners in The White House. Regelmatig werden we dan ook gevraagd wanneer we ons eigen kookboek gingen uitgeven. Nou nú dus! Maak thuis onze gerechten en geniet van de gezonde mediterrane levensstijl. En eerlijk gezegd is het ook een kans om ons te ondersteunen in deze nog steeds lastige tijd zonder gasten. Voor € 19,- heb je dit (pdf) ebook met geweldige en makkelijk te maken recepten. Vele gasten gingen ons voor en kookten al uit dit kookboek.

Langzaam zien we dat de wereld er weer wat beter uit gaat zien. En hopelijk kunnen we binnenkort weer gasten ontvangen in onze villa en aan onze eettafel. We kijken erg uit naar een vol huis en zonnig diners op ons terras. Wil je in de tussentijd zelf aan de slag met deze gezonde en eenvoudige gerechten? Stuur dan een berichtje naar welcome@thewhitehouse.pt en we sturen je ons kookboek toe!


Peter en Rob wonen in Olhão in de Oost Algarve. Daar runnen ze een boutique hotel en bouwen ze aan een leven tussen de Portugezen. Met ervaring in de horeca en als uitvaartleider (Peter) en als media en fitness ondernemer (Rob) brengen ze genoeg bagage mee voor een afwisselend en druk bestaan in de Algarve. Volgen kan op Facebook of Instagram.