Recept: Salpicão de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer een makkelijke maaltijd die ook nog eens heel snel klaar is: Salpicão!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

500 gram bacalhau (schoongemaakt)
200 gram rauwe ham
1 zakje batata palha (+/-175 gram)
1 wortel (geraspt)
175 gram erwten
175 gram mais
1 tomaat (blokjes)
1 ui (gesnipperd)
3 tenen knoflook
1 palmhart
Mayonaise
Olijven
Verse peterselie
Olijfolie

Bereiding

Zet een pan water op en breng aan de kook. Voeg dan de bacalhau toe. Kook dit vervolgens gedurende ongeveer vijf minuten. Haal de bacalhau na die vijf minuten voorzichtig uit het water en laat op een bord wat afkoelen. Verwijder dan de huid en graten en versnipper de vis (niet te klein).

Snipper de ui en pers de teentjes knoflook. Snijd de tomaat, de rauwe ham en het palmhart in kleine stukjes en rasp de wortel, zet apart. Zet een ruime koekenpan op met wat olijfolie en bak de ui glazig. Zodra de ui bijna gaar is gaan de knoflook en de rauwe ham erbij, roer even door en bak kort. Vervolgens gaan de wortel, de tomaat en het palmhart er door. Roer er, zodra alles gaar is, een paar eetlepels mayonaise en wat olijven in plakjes door.

Schep alles op een schaal en garneer met wat fijngesneden peterselie. Als laatste strooi je de aardappelsliertjes (batata palha) er overheen. Serveer met rijst.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.