Vanaf het Dakterras: Amanha

Onze blogjes van het laatste jaar waren vermakelijk en gingen over ons dagelijks leven. Dit jaar gaan we het anders aanpakken en gaan we proberen om jullie een beter inzicht te geven in ons leven hier in het zuiden van Europa. Wij weten ook nog niet precies wat we gaan schrijven, maar we weten dat we in de laatste 12 jaar zeker wat hebben opgestoken en geleerd.

Als je denkt aan het zuiden van Europa, dan denk je al snel aan mañana mañana. Als je dat zegt, dan lijkt dat te gaan over het tragere ritme van het dagelijkse leven hier, maar wellicht denk je niet zoveel aan de positieve kant van dit verhaal. Het feit dat de zaken hier hun eigen ritme hebben, is niet per se langzamer of trager. Het is juist dát: een eigen ritme.

Portugal heeft een ander ritme dan Nederland, er is meer tijd voor sociale contacten. Bij de kassa is er tijd voor een gesprekje en ook op de markt is er tijd om even te vragen hoe het met je bedrijf gaat. Er is meer tijd voor een praatje en er lijkt er ook meer tijd te mogen zijn om je werk uit te voeren. Er is een mooie term voor: Vizinhança. De tijd hebben voor je buren. Het is haast onbeschoft om door te rijden als je de buurvrouw ziet zwaaien Er zal en moet altijd tijd zijn voor een praatje. En wie kan het je dan kwalijk nemen als je te laat bij je afspraak komt?

Ondanks dat de Portugezen zelf niet zo van wachten lijken te houden, is het toch gebruikelijk om de tijd te nemen voor dingen. En precies dat laatste zouden we dolgraag overnemen. Het vinden van een rustiger ritme om onze eigen werkzaamheden uit te voeren lijkt ons zalig, maar het ook daadwerkelijk doen valt nog niet mee. Hoe vaak wij zelf door ons huis sjezen om een folder te halen voor gasten, of de koffie aan te vullen tijdens het ontbijt… waarom toch met zo’n haast? Dit mag allemaal op een rustiger tempo zou je zeggen, want dat past ook bij het hebben van een Bed & Breakfast.

Toch blijft dit moeilijk om vol te houden. We nemen het ons keer op keer voor, maar realiseren ons aan het einde van de dag dat we toch weer hebben lopen racen. En soms zijn het niet eens alleen onze taken die we zo snel of goed mogelijk wilden uitvoeren, maar zijn we we ook enorm druk in ons hoofd met allerlei gedachten die maar blijven stromen.

Daarom is het nu tijd voor verandering, we zijn tenslotte nog jong en kunnen hopelijk nog ons eigen gedrag veranderen. We gaan meer tijd maken voor onze Portugese buren en vrienden en daarnaast zijn we begonnen met mediteren om nog beter naar ons eigen ritme te gaan luisteren en eerder te realiseren dat je te hard loopt of teveel nadenkt. We hebben géén idee of wij te hoge verwachtingen hebben van het leren mediteren en wie weet is er nog veel meer nodig om ons gedrag te veranderen. Maar als we een klein beetje dichter bij ons eigen ritme komen om ons werk te doen in de B&B en voor ‘Sempre Agosto’, dan zou het al goed zijn.

Hoe fijn zou het zijn om nog wat Portugeser te worden, en ons niet alleen in deze taal te kunnen uitdrukken, maar ook qua gedrag wat meer van ons nieuwe land te kunnen leren. We houden je op de hoogte!

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!