Vegetarische restaurants in Portugal

Vegetarisch in Portugal… Dat klinkt absurd. Vlees en vis zijn tenslotte de kern van de Portugese keuken. Dat neemt echter niet weg dat je tegenwoordig heel goed vegetarisch kunt eten in Portugal. Restaurants zetten steeds vaker vegetarische opties op het menu en er komen steeds meer vegetarische restaurants bij. Vandaag laten we je een paar van deze restaurants zien.

Restaurante Terra (Lissabon)

Drie grote pluspunten: geweldig terras, ook volop veganistische keuzes, en bovenal de Portugese inslag van het menu. Het beroemde Portugese schelpdierengerecht is hier vervangen voor Cogumelos à Bulhão Pato, dus met champignons. Of proef een feijoada (typische bonenstoofpot) met zoete aardappel. De kaart verandert overigens regelmatig, dus laat je vooral verrassen.

Adres: Rua da Palmeira 15
Openingstijden: geopend voor lunch en diner, gesloten op maandag

Jardim dos Sentidos (Lissabon)

Dit is een sfeervol restaurantje met een rustiek interieur en een mooi binnenplaatsje. De menukaart is zeer uiteenlopend en uitgebreid, dus je zult er ongetwijfeld iets naar wens vinden. Een deel van de kaart is vegan. Tip: ze doen ook aan bezorgen, dus als je de deur niet uit wilt…

Adres:  Rua da Mãe d’Água, 3
Openingstijden: geopend voor lunch en diner, op zaterdag geen lunch en op zondag gesloten

Cultura dos Sabores (Porto)

Vorig jaar opende in Porto dit hippe vegetarische restaurant. Terwijl je op een schommeltje voor het raam heen en weer beweegt, kun je bijvoorbeeld een vegetarische francesinha eten (typisch gerecht voor Porto, wat normaliter bol staat van de soorten vlees). Het draait het niet alleen om eten zonder vlees, maar vooral ook om gezond eten.

Adres: Rua de Ceuta 80
Openingstijden: dagelijks voor ontbijt (!), lunch, diner en tussendoor

Em Carne Viva (Porto)

Heel mooi restaurant met een prachtige terrastuin, waar je traditionele Portugese gerechten kunt eten, maar dan zonder vlees. Een lekkere caldo verde soep bijvoorbeeld of een mil-folhas van groenten. En toe een lekkere caipirinha taart natuurlijk…

Adres: Avenida de Boavista 868
Openingstijden: iedere dag in ieder geval van 10.00 – 23.00

Gengibre e Canela (Faro)

In de Algarve is het een stuk lastiger om vegetarische restaurants te vinden, maar in Faro vind je dit prima restaurant in het hart van de stad. Het eten wordt in buffetvorm gepresenteerd, dus je kan zelf kiezen waar je zin in hebt. En er zijn hele lekkere verse fruitsappen!

Adres: Travessa da Mota 10
Openingstijden: geopend voor lunch en diner, op zaterdag geen lunch en op zondag gesloten

Didi Café (Albufeira)

Ook in het toeristische Albufeira kun je tegenwoordig terecht bij een heus vegetarisch restaurant(je). Ze bieden hier vegetarische, veganistische en glutenvrije opties aan.  Naast het vaste menu hebben ze elke dag een andere dagschotel (prato do dia). Nieuwsgierig? Op hun Facebook pagina kun je dagelijks zien wat de prato do dia is. UPDATE: Didi Café is verhuisd naar Lissabon… 

Adres: Travessa Cais Herculano 11
Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 21.00 uur, gesloten op zondag

Eurasia (Albufeira)

Iets buiten het toeristische gedeelte ligt dit vegetarische fushion (zoals de naam al doet vermoeden) restaurant. De gerechten worden geserveerd in buffet vorm (all you can eat), voor een hele goede prijs van rond de zeven euro. Het is een restaurant met ongeveer 15 tafeltjes en mocht er een niet vegetariër mee zijn, er zijn altijd een of twee niet vegetarische gerechten te krijgen. Ongeveer twee derde van de gerechten zijn naast vegetarisch ook vegan.

Adres:
Rua Almeida Garrett 71
Openingstijden: dagelijks van 12.00 – 16.00 uur, gesloten op zondag