Lekkere Restaurants in Midden-Portugal

Tijdens mijn meest recente omzwervingen in midden-Portugal heb ik een aantal fantastische restaurants leren kennen. Ik kon natuurlijk niet anders dan die voor jullie op een rijtje zetten. Het zijn geen chique of dure restaurants, maar restaurants waar traditioneel Portugees eten, heerlijke wijnen en een uitstekende service gegarandeerd zijn. Pak je to-do lijstje er maar bij, want deze moeten er zeker op.

A Peixaria – São Jacinto

Nog nooit at ik zulke grote vissen! Ze worden buiten op de barbecue gegrild en binnen geserveerd in een eenvoudig, maar typisch Portugees interieur. Ook heel lekker waren de kleine sardientjes vooraf en natuurlijk de eendenmosselen. Voor liefhebbers van zeevruchten en vis is dit restaurant een absolute must. Je vindt het niet ver van Aveiro in de kustplaats São Jacinto.

* A Peixaria, Rua Mestre Jorge Pestana, 3800-901 São Jacinto

Adega das Azenhas – Azenhas do Mar

In het wonderschone, aan de kust gelegen dorp Azenhas do Mar is het verleidelijk te lunchen of dineren met zicht op de oceaan. Maar eten in een voormalige wijnkelder klinkt ook goed, toch? Dit restaurant is niet alleen sfeervol ingericht, maar serveert ook verrukkelijk eten. Natuurlijk zijn zeevruchten en vis hier bij de kust populair, maar ook de vleesgerechten zijn erg lekker.

* Adega das Azenhas, Avenida Comissão de Melhoramentos 5 – Azenhas do Mar

Adega das Azenhas

Vallecula, Valhelhas

Dit kleine restaurant aan de rand van de Serra da Estrela is een onverwacht pareltje. Gelegen aan een plein met een middeleeuwse schandpaal past het donkere interieur en robuuste eten uitstekend in de omgeving. Ik proefde hier overheerlijke lamskoteletten, een haan gaar gestoofd in wijn en het meest geweldige rundvlees. De echte smaak van de Beira Interior!

* Vallecula, Praça Dr José de Castro, 6300-235 Valhelhas

Vallecula

Petiscos e Granitos, Monsanto

In het meest typische dorp van Portugal kan een typisch Portugees restaurant natuurlijk niet ontbreken. En geheel in stijl met dit dorp is het gevestigd in, onder en tussen enorme granieten blokken. Zoek een plekje op het fantastische terras en proef bijvoorbeeld de octopus gegrild met kaas uit de Serra da Estrela. Liefhebbers van vlees moeten zeker de traditionele worsten proberen!

* Petiscos e Granitos, Rua da Pracinha 16, 6060-087, Monsanto

Mar do Inferno, Cascais

Als afsluiter nog een visrestaurant in een meer toeristische zone. Het ligt naast de zogenaamde Boca do Inferno, de imponerende rotsformatie even buiten het centrum van Cascais aan de Costa de Lisboa. Een plekje veroveren voor de lunch is niet eenvoudig, want Portugezen én toeristen zijn dol op dit restaurant met uitzicht op de oceaan. Niet verwonderlijk, want de vis en de zeevruchten zijn ongelooflijk goed.

* Mar do Inferno, Avenida Rei Humberto II de Italia, 2750-800 Cascais

Mar do Inferno

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.