Ik Vertrek: Caminhadas

De omgeving van Monchique en VilaFoia is bij uitstek geschikt om te wandelen. Wat dan weer een uitstekende combinatie is, in mijn optiek, met volledige ontspanning. Lekker buiten zijn in de natuur, frisse lucht en prachtige uitzichten. Het geluk van Monchique is dat de Via Algarviana hier langs loopt. Het lange afstand wandelpad dat de hele Algarve doorkruist. Vanaf Alcoutim bij de Spaanse grens tot aan Cabo de São Vicente brengt deze route je in 14 etappes door het binnenland van de Algarve.

Er komt een dag dat ik de tijd heb om deze hele route te lopen. Maar tot die tijd heb ik het geluk dat er ook 12 kortere rondwandelingen verbonden zijn aan de Via Algarviana waarvan er vijf in en om Monchique zijn. En gelukkig is er zo nu en dan wat tijd om deze routes te lopen.

Dus de afgelopen week op een paar prachtige koele, maar zonnige, dagen hebben we de rugzak opgehesen en zijn we op pad gegaan. Vanaf het hotel is het een klein stukje lopen tot je op de verschillende rondwandelingen bent.

Caminhadas

De eerste wandeling die we uitproberen is de wandeling rondom de top van Foia. Een rustig stijgend weggetjes brengt je tussen de kurkeiken en eucalyptus bomen door naar het uitzichtpunt op de top. Onderweg worden we keer op keer verrast door prachtige uitzichten op de omgeving en het dorp Monchique. Een klein moment wanen we ons in Oostenrijk als we een drietal bruine koeien (met bellen) grazend op ons pad tegen komen. En bij een drassig bosje horen we de wilde zwijnen knorren en water drinken. We besluiten de confrontatie niet aan te gaan, maar snel door te lopen. Bovenop de top strijken we neer bij Alecrim foodtruck die hier geparkeerd staat. Onder het genot van een welverdiend drankje genieten we van het weidse uitzicht op de zuidkust van de Algarve en bereiden we ons voor op de weg terug naar beneden. Die is een stuk steiler dan de weg omhoog dus we moeten goed opletten dat we niet uitglijden. Gelukkig komen we weer veilig beneden aan en leggen we de laatste meters naar VilaFoia vol voldoening af. Dit was zeker de moeite waard en smaakt naar meer!

Caminhadas

De volgende dag is het wederom een prachtige wandeldag en we besluiten er weer op uit te trekken. Deze keer maken we een combinatie van verschillende stukjes route die ons door het achterland van Monchique langs kleine boerderijtjes en statige kurkeiken langzaamaan naar beneden naar het dorp voert. In het dorp aangekomen slenteren we wat over het marktplein en genieten van een kopje koffie voordat we de klim naar een ander bijzonder plekje van Monchique aanvangen. We lopen door de smalle straatjes van het bergdorp langzaam omhoog om uit te komen bij het “ Convento de Nossa Senhora do Desterro” van Monchique. Dit is gebouwd in 1631 en ligt op de flank van de berg met uitzicht op Monchique en omgeving. In de grote aardbeving van 1755 is het zwaar beschadigd, maar daarna weer opgebouwd. Helaas is het later verlaten en langzaamaan in verval geraakt. Wat er nu van over is gebleven is een ruine die bewoond woord door twee oude mannetjes die ook optreden als gids en beheerder.

Zodra we aankomen worden we aangesproken door een van beide heren en uitgenodigd om ook binnen te kijken. We aanschouwen de resten van dit eens zo statige gebouw en fantaseren over vroegere tijden toen het gebouw hier nog in volle glorie stond. Na uitgebreid afscheid genomen te hebben van de beheerder volgen we onze weg nog een klein stukje verder naar boven om vervolgens via de kleine bergpaadjes van Foia langzaamaan af te dalen naar VilaFoia waar een heerlijk kopje koffie, een pastel de nata en een prachtig uitzicht op ons wacht.

Wat een heerlijke manier om onze nieuwe “achtertuin” te ontdekken. Voor ons wederom een bewijs dat we een goede keus hebben gemaakt en dat VilaFoia prachtige mogelijkheden biedt om te ontspannen, te wandelen en te genieten. Wil je ook genieten van de rust en natuur van Monchique en omgeving. Kijk dan eens op onze website voor de mogelijkheden.


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel heeft hij de grote stap gewaagd en eerder dit jaar een alojamento local in Monchique, Portugal overgenomen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.