Zeldzame lynx vergiftigd in Portugal

De pardellynx. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Deze lynx is één van de meest zeldzame katachtigen, die alleen voorkomt op het Iberich Schiereiland, Spanje en Portugal dus. De Portugezen noemen dit mooie beest dan ook de lince-ibérico. Al jaren zijn beide landen bezig de pardellynx te redden van uitsterven, bijvoorbeeld in de Alentejo. Groot was dan ook de schok toen het vrouwtje van het in februari uitgezette paartje al snel dood werd gevonden. Vergiftigd zo bleek deze week.

De pardellynx houdt vooral van konijntjes. In de vroegere Mediterrane bossen had de lynx een geweldige leefomgeving. Naarmate de landbouw de bossen verdreef en versnipperde, werd ook de lynx teruggedreven. Toen de konijnenpopulatie werd getroffen door virusziekten werd het voor de Iberische lynx zeer moeilijk. Nu zijn er naar schatting nog geen honderd volwassen dieren over.

In Spanje (Doñana nationaal park) en Portugal (Silves) zijn fokprogramma’s actief om de populaties te doen toenemen. Doel daarbij is om de lynxen terug in de natuur te plaatsen, zodat er weer wilde populaties zullen ontstaan. Het Instituto da Conservação da Natureza e das Florestas (ICNF) begeleidt dit proces in Portugal, door de uitgezette lynxen en hun leefgebied nauwlettend te observeren.

In het Parque Natural do Vale de Guadiana werd in december 2014 het eerste echtpaar Iberische lynxen uitgezet, Katmandú en Jacarandá. Op 7 februari van dit jaar kwam daar een tweede paar bij: het tweejarige vrouwtje Kayakwery dat in gevangenschap was opgegroeid in het centrum in Silves en het mannetje Kempo, afkomstig uit het centrum in de Doñana. Na twee weken aan haar nieuwe omgeving te hebben kunnen wennen, kreeg Kayakwery op 25 februari haar volledige vrijheid. Dit duurde helaas nog geen twee weken. Toen vonden de toezichthouders haar dood in de buurt van Mértola.

Na lang wachten werd deze week eindelijk het onderzoek naar de dood van Kayakwery voltooid en vastgesteld waar iedereen bang voor was, namelijk dat ze overleed ten gevolge van een gif. Normaliter zouden vooral verkeersongelukken en een gebrek aan voedsel de dieren moeten bedreigen en natuurlijk niet dit soort zaken. Het 2000 hectare grote terrein in de Alentejo wordt nu uitgekamd, op zoek naar meer van dit gif, zodat de andere lynxen niet hetzelfde kan overkomen.

Wil je meer weten over deze bedreigde diersoort? Op deze Facebook pagina vind je heel veel informatie en beelden. Of bekijk het volgende filmpje (in het Portugees):