100 jaar Fátima

Portugal maakt zich op voor een gigantisch evenement, aanstaande 13 mei. Dan wordt in Fátima herdacht dat Maria precies honderd jaar geleden voor het eerst verscheen aan drie herderskinderen. Duizenden katholieke pelgrims zullen naar Fátima afreizen, zeker omdat ook Paus Franciscus aanwezig zal zijn.

Op 13 mei 1917 verscheen de Heilige Maagd in het Portugese dorp aan drie herderskinderen, Francisco Marto (9), zijn zusje Jacinta (7) en hun nicht Lucia dos Santos (10). Terwijl ze schapen aan het hoeden waren zagen ze een dame in het wit met een rozenkrans in de hand. Maria zou nog vijf keer aan de kinderen verschijnen, telkens op de dertiende van de maand. In 1930 werd daarom een heiligdom in Fátima ingericht dat sindsdien een belangrijk bedevaartsoord is.

100 jaar Fátima

In 2000 werden Francisco en Jacinta Marto zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Het nichtje Lucia was toen nog in leven. Zij stierf pas in 2005, op 97-jarige leeftijd. Inmiddels is voor haar ook een zaligverklaringsproces in gang gezet. Paus Franciscus heeft aangekondigd dat Francisco en Jacinto op 13 mei heilig verklaard zullen worden.

Naar Fátima toegaan op deze dag zal inmiddels onmogelijk zijn. Kan me niet voorstellen dat er nog plaatsen zullen zijn. Een andere keer dan misschien. En tot die tijd is er dit filmpje. Lezen over mijn ervaringen in Fátima? Dat kan hier.