Saudades dos Açores: Maritiem Leven op Terceira

Deze keer wil ik aandacht besteden aan het maritieme leven op Terceira. Maritiem, wanneer je deze term in een encyclopedie opzoekt zie je een aantal betekenissen; aan zee gelegen, betreffende de zeevaart, het zeewezen, betreffende alles en wat met zee te maken heeft. Dus watersport, zeevaart, de Marine, vissersboten, allerlei soorten schepen en tot slot vissen en ander zeeleven.

Voor watersportliefhebbers zijn de Azoren een mooie bestemming. Grote zeilboten doen de haven van Angra do Heroísmo aan voor een bezoek aan het eiland Terceira, maar ook om hun voorraden aan te vullen voor de overtocht over de Atlantische Oceaan. Ik heb nog nooit gezeild, maar als je die boten voor anker ziet liggen voor de Monte Brasil lijkt het zo romantisch; wat dobberend in de golven met een ondergaande zon. De zeilers gaan met kleine sloepjes naar de haven en aan wal om iets te eten in één van de lokale restaurantjes. Sommige bezitters van zeiljachten laten een tekening na op de muur van de lange pier; de naam van de zeilboot, het jaar en eventueel de leden aan boord en hun thuishaven.

Saudades dos Açores: Maritiem Leven op Terceira

Zoals al eerder verteld; in de haven kun je dus aan boord gaan om walvissen en dolfijnen te spotten. Een leuk bedrijf is bijvoorbeeld Ocean Emotion, je krijgt vooraf een korte briefing en dan is het hopen dat je inderdaad dolfijnen en verschillende soorten walvissen kunt zien. De eigenaar heeft de grote boot uit Canada gehaald waar hij als visserskotter diende; hij heeft hem destijds omgebouwd naar walvisspotter. Nabij hun kantoortje hangt een mooie plaat met de diverse dolfijnen en soorten walvissen erop afgebeeld. Na vier uren op zee te hebben vertoefd heb je wel even moeite om weer aan wal te zijn. Maar het is wel een hele belevenis. Sinds 2017 staat er ook een standbeeld van Vasco da Gama als je weer de trap opgaat richting de Igreja da Misericórida, de mooie blauwe kerk.

Er zijn natuurlijk talloze vissersboten die in bezit zijn van de lokale vissers. Ze gaan laat in de avond naar zee en verblijven daar de hele nacht om vis te vangen. Bij een heldere sterrenhemel lijkt het dan of er een rij sterren in zee is gevallen. Het zijn de lichtjes van de vissers.

Het mooiste vissershaventje met ook een visafslag is die van São Mateus da Calheta. Daar heb ik het al eerder over gehad. Er zijn diverse vissersboten; van modern tot typisch traditioneel en ook afgedankt zoals een exemplaar op het droge. Met het typische traditionele vissersbootje gekenmerkt door de smalle houten bouw en lange dikke stokken voor en achter werd op horsmakreel gevist. Er liggen nog een paar van die bootjes in de haven en ook op het droge aan het begin van de kleine wandelpromenade.

Er zijn ook allerlei maritieme elementen op Terceira te vinden in het dagelijkse leven. Op straat kom je figuren tegen in het Portugese plaveisel; vissen rondom de fontein in de botanische tuin. In souvenirwinkeltjes allerlei artikelen met betrekking tot de zee en miniatuurbootjes, T-shirts en sleutelhangers en openers. Mooie etalages met Porseleinen visjes van het Portugese merk Bordallo en andere handbeschilderde vissen van keramiek. Er zijn een paar kleine winkeltjes in Angra die delicatessen verkopen en mooi ingepakte blikjes makreel en sardientjes of tonijn.

In het interessante Museu de Angra is een doorlopende tentoonstelling over de ontdekkingsreizen en een groot aantal voorwerpen uit die tijd hebben ook een maritiem karakter.

Saudades dos Açores: Maritiem Leven op Terceira

Ik koop altijd iets om mee te nemen naar huis; zo kon ik het niet laten een paar van die keramieken vissen aan te schaffen.

Até à próxima vez!


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.