Agro Toerisme: Vakantie in Nederland

Emigreren naar Portugal houdt natuurlijk ook in dat je familie en vrienden in Nederland niet meer zo vaak ziet. Een keer per jaar ga ik, in januari, een dag of vijf naar Nederland om mijn ouders op te zoeken en meestal combineren we dat met het bezoeken van wat oude vrienden of andere familieleden.

Natuurlijk neem ik de kans waar om ook lekker even naar de HEMA te gaan, waar ik stroopwafels ga kopen en sokken, ondergoed, make-up artikelen en meer van dat soort eerste levensbehoeften…. Wat mij betreft gaat er niets boven de HEMA en al wonen we al 11 jaar in Portugal, alleen sokken en ondergoed van de HEMA in onze kast! Dan natuurlijk even naar de supermarkt voor kruidenmix, pindakaas met stukjes noot, oude kaas, ovenkroketten en bitterballen! Ik lijk wel een provinciaaltje, zoals ik mijn ogen uitkijk in de supermarkt, waar je zelf je boodschappen kunt scannen en waar zoveel producten te koop zijn.

Agro Toerisme: Vakantie in Nederland | Saudaes de Portugal

Producten waarvan ze in mijn kleine supermarkt in Portugal alleen van kunnen dromen, zoals verse paddenstoelen mix, allelei soorten voorgesneden groenten! Tien soorten pannenkoekenmix, ontelbare soorten pindakaas en ga zo maar door! Alles gaat mee terug naar Portugal in de koffer…. zelfs bossen tulpen sleep ik soms mee in mijn koffer om thuis in Portugal nog even lekker te genieten van een grote bos bloemen in huis, iets dat je in Portugal eigenlijk nooit ziet… Dan een bezoekje aan de visboer voor haring bij de lunch! Een echt Brabants worstenbroodje is ook een traktatie! Kortom, dagenlang van het ene lekkere hapje naar het volgende…

In Portugal woon ik met mijn geliefde en onze honden, katten, kippen en geiten in een afgelegen vallei in ons piepkleine huisje met houtfornuis en houtkachel. Een groot verschil met mijn dagen in Nederland, bij mijn moeder op de zesde verdieping van een flatgebouw, overal auto’s en mensen! En dan centrale verwarming! Een luxe, die ik geheel ontwent ben, waardoor ik het meestal veel te heet heb, overal waar ik kom…

Een vast onderdeel van mijn jaarlijkse bezoek aan Nederland is een bezoek aan een sauna… helaas moet ik dat in Portugal missen… in een beperkt aantal SPA hotels in de omgeving is wel een kleine sauna en stoombad, maar dat is niets vergeleken met de heerlijk luxe, grote complexen die ik hier in Nederland zie. Een halve dag stomen, zweten en bubbelen, met lekkere drankjes en hapjes! Zalig!

Agro Toerisme: Vakantie in Nederland | Saudades de Portugal

Televisie kijken hoort er ook bij en inmiddels ken ik vrijwel geen enkele bekende Nederlander meer… al zijn er ook een aantal onuitroeibare die ik elke keer weer op tv zie verschijnen. We missen de tv helemaal niet in Portugal, maar áls ik dan in Nederland ben, vind ik het toch wel leuk om ernaar te kijken!

Elke keer dat ik het land bezoek, maken we wat afspraakjes met oude vriendinnen, lekker bijkletsen en wijntjes drinken. Een nieuw huis bekijken van een vriendin, de verhuisplannen van een ander horen, even net als vroeger… Tussen al die bedrijven door moet ik natuurlijk ook nog even Chinees eten, een kroketje misschien, appeltaart met slagroom, lekkere dingen koken voor mijn ouders en een wandeling maken door de grijze namiddag van een januari dag.

Agro Toerisme: Vakantie in Nederland | Saudades de Portugal

Hectiek ten top, maar elk jaar ook weer even heerlijk. Daarna helemaal opgewekt terug naar mijn eigen Portugal en onze verlaten vallei vol honden, katten, kippen en geiten…. lekker een vuurtje stoken en een dvd kijken, een boek lezen en weer appen met mijn ouders… en niet te vergeten, met een koffer vol heerlijkheden mijn lief blij maken!

Meer informatie vind je op onze website.