Vroeger was dit onder de rijke families van Portugal een verplichte aanwezigheid tijdens de feestdagen. Vandaar de bijnaam “arroz-de-festa”. En nog steeds, geen kerstavond in Portugal zonder arroz doce. Dit nagerecht staat standaard op tafel. Zoals van alle traditionele Portugese gerechten, bestaan ook hier vele varianten van. Elke familie maakt het net even anders. Met of zonder eidooiers, gewone melk of gecondenseerde melk, met een pakje pudding erdoor, etc… Hier volgt één van die varianten, een goede basis.

Ben je een echte liefhebber van dit nagerecht? Experimenteer de volgende keer dan eens en probeer een andere variant. Door het gebruik van dessertrijst, is deze arroz doce met een kwartiertje klaar!
Naar aanleiding van alle op- en aanmerkingen in de reacties heb ik twee verschillende testversies naast elkaar gemaakt; één met dessertrijst en één met ronde kortkorrelige rijst. De dessertrijst was gaar in een kwartier, de normale korte korrel duurde een stuk langer. De hoeveelheden melk klopten in beide gevallen gewoon (ik ging toch aan mezelf twijfelen…). Ik zal nog eens gaan experimenteren qua rijstsoorten, wordt vervolgd.
Zie foto’s (porties naar aanleiding van dezelfde hoeveelheden).

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!

















Vandaag samen met mijn Portugese vriend gemaakt. Hij stond perplex van de hoeveelheid melk versus rijst (en ik ook). Je voelt de bui al hangen: wij hadden dus een vieze gele melksoep met egg-benedict er doorheen en rijst op de bodem. In geen enkele tijdlijn zie ik hoe 750 ml melk zou moeten verdampen richting die 250 gram rijst ….. we keken samen naar Portugese recepten die hij dan vertaalde en die hadden allemaal aanzienlijk minder melk (en meer eieren voor de romigheid) dus ik weet niet echt wat ik hiervan moet vinden. Ook handige toevoeging zou zijn: geraspte citroenschil? Of gesneden? En wanneer filteren we die eruit of blijft het erin? Ik ben nu voor rasp gegaan omdat je nergens aangaf dat het eruit moest. Maar nogmaals in de andere recepten wordt dus geschild aangeraden en dan vis je die schil er uiteindelijk weer uit (zonder het witte deel). Voor een recept vond ik de instructies dus te algemeen en niet specifiek genoeg
Ik zal het recept binnenkort nogmaals nalopen en aanpassen/verduidelijken waar nodig!
Beste Ilhas…in de comments van dit recept staan ook wat tips.
Ik kook mijn rijst voor in mijn rijstkoker. Dan volg ik het recept van hier. De rijstpap is dan super lekker!
hoi, ik maak je recept dikwijls klaar nu! De rijst wordt eerst voorgekookt in mijn rijstkoker. Daarna volg ik je recept.
Zo is hij super zacht en lekker.
Lekker! Lekker! Zalig van smaak! Bedankt om dit te delen.
Graag gedaan! 😊
Mijn korrels geraakte echter ook niet mals. Heb hetzelfde voor als Henk zijn berichtje.
Nochtans rijst gekocht in Portugese winkel.
Ik heb gisteren geprobeerd om Arroz doce volgens dit recept te maken. Ik ben in Portugal en heb rijst Caroline in de supermarkt gekochten ging er daarom vanuit dat het goed zou gaan. Helaas werd de rijst niet gaar, extra melk toegevoegd en zeker een uur al roerend gehoopt dat het zou lukken, helaas is het in de vuilnisbak belandt. Wat ging hier mis?
Wist ik het maar! Rijst die na een uur nog niet gaar is is wel erg apart…
Jammer, ik ga anders maar een keer een ander recept proberen.
Eigenlijk wil ik hier ook een antwoord op.
Heb gisteren net hetzelfde meegemaakt. Hij,is heel lekker, maar ook meer dan een uren een half laten koken met extra melk. De korrels geraken niet zacht.
Ik zal het binnenkort nog eens maken, maar heb dat probleem zelf nog nooit gehad… 🤔
Hoi, ik lees op de site van het pak rijst Cigala Carolino, dat je de rijst eerst in water moet opkoken. Dit vind ik ook terug in een kookboek(lisboeta van Nuno Mendes) Ik ga dit eens proberen.
Ik hoor graag of het heeft gewerkt! Is opkoken hetzelfde als voorkoken (ik ken het niet…)?
Lekker gerecht, ik heb het gisteren gemaakt. Wel heeeel zoet! De volgende keer doe ik er een pak minder suiker in.
De Portugezen zijn een zoet volk! 😉
Wat een heerlijk recept! Eerst zonder en later met pudding geëxperimenteerd,ietsje meer werk,maar ohhh hemels gewoon.
Mijn eters willen nu bijna elk weekend dit dessert,maar dat doe ik niet, anders is het niet meer speciaal. Dank voor het recept, ? ?!
Arroz de festa = bijnaam voor wat??
De verplichte aanwezigheid? Het gerecht? De kerstavond?
Tenho tanto perguntas!!
E por desse estou à procura de alguém que queira conversar comigo em portugues!
Een native speaker bv?
Dan in ruil voor hulp in bij nederlands, duits, frans of engels? Of iemand om samen in het portugees te oefenen?
Heb al op vele manieren gezocht, maar nog steeds niemand gevonden…
Is bemiddeling in de vorm van bv een oproep, mogelijk???
Bom dia Rob!
Estudo português também! Já há três anos que estou a seguir um curso. Já posso bastante bem ler e escrever, mas falar fica muito difícil! Falta de possibilidades para falar, aqui na minha região quase nenhum fala português…. Felizmente, existe o site ” Practise Portuguese”. Queria aconselhar-lhe ouvir este site! É maravilhoso! Sempre à sua disposição, JM.
Mijn vraag is: voor hoeveel personen zijn al jullie recepten.
Er staat bij geen enkel recept het aantal personen vermeld.
Ook dit recept is zeker goed voor 4 á 5 personen! Het is moeilijk schatten, niet iedereen is een even grote eter, vandaar dat het er eigenlijk nooit bij staat…
Dat is inderdaad wel zo handig als ik dat erbij vermeld… ?
Ik pas het gelijk aan!
Waar heb je, in dit recept, die eetlepel boter voor nodig?