Recept: Arroz Doce

Vroeger was dit onder de rijke families van Portugal een verplichte aanwezigheid tijdens de feestdagen. Vandaar de bijnaam “arroz-de-festa”. En nog steeds, geen kerstavond in Portugal zonder arroz doce. Dit nagerecht staat standaard op tafel. Zoals van alle traditionele Portugese gerechten, bestaan ook hier vele varianten van. Elke familie maakt het net even anders. Met of zonder eidooiers, gewone melk of gecondenseerde melk, met een pakje pudding erdoor, etc… Hier volgt één van die varianten, een goede basis. 

Arroz Doce

Ben je een echte liefhebber van dit nagerecht? Experimenteer de volgende keer dan eens en probeer een andere variant. Door het gebruik van dessertrijst, is deze arroz doce met een kwartiertje klaar!

Arroz Doce

Arroz Doce

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 6 Stemmen

Tip: Tel het aantal citroenschillen dat je in de melk doet. Dan weet je later precies hoeveel je er uit moet vissen.

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 250 gram dessertrijst

  • 750 ml melk

  • 250 gram suiker

  • 3 eidooiers

  • 1 eetlepel gezouten boter

  • 2 citroenen (schil)

  • 1 kaneelstokje

  • kaneel

  • snufje zout

Bereiding

  • Maak de arroz doce ’s ochtends als je het ’s avonds wilt serveren. Zo krijgt het voldoende de tijd om af te koelen/te rusten.
  • Zet een pan op en breng hierin op laag vuur de melk, met de citroenschillen (schil je citroenen met een dunschiller) en het kaneelstokje, aan de kook. Zodra de melk kookt voeg je de suiker, de rijst en een snufje zout toe.

    Arroz Doce
  • Draai het vuur onder de pan uit zodra je rijst gaar (kwartiertje) is. Haal het kaneelstokje en de citroenschillen uit de pan en gooi weg.

    Arroz Doce
  • Klop in een schaaltje de eidooiers los. Roer dit samen met de boter door de rijst en verwarm nogmaals een paar minuten op laag vuur. Giet/schep alles vervolgens in een mooie schaal en laat het rustig afkoelen. Zodra de arroz doce op kamertemperatuur is kun je hem naar de koelkast verplaatsen. Vlak voor het serveren versier je de bovenkant met wat kaneelpoeder, leef je uit!

    Arroz Doce
  • Zoals je ziet, simpel en snel te maken. Veel mensen over de vloer? Het recept is makkelijk te vermenigvuldigen voor grotere hoeveelheden!
  • Bom apetite!
  • Wist je dat: ze ditzelfde gerecht in Portugal ook maken met vermicelli (aletria doce)?! Dit recept volgt binnenkort!

    Aletria Doce

Aanvullende Info & Tips

  • Portugese zoetigheden en nagerechten zijn vaak vrij zoet, voor de Nederlandse smaakpapillen kun je gerust wat minder suiker gebruiken!

Naar aanleiding van alle op- en aanmerkingen in de reacties heb ik twee verschillende testversies naast elkaar gemaakt; één met dessertrijst en één met ronde kortkorrelige rijst. De dessertrijst was gaar in een kwartier, de normale korte korrel duurde een stuk langer. De hoeveelheden melk klopten in beide gevallen gewoon (ik ging toch aan mezelf twijfelen…). Ik zal nog eens gaan experimenteren qua rijstsoorten, wordt vervolgd.

Zie foto’s (porties naar aanleiding van dezelfde hoeveelheden). 

Arroz Doce

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!