Recept: Folhadinhos de Farinheira

Een soort Portugese saucijzenbroodjes. Met een speciale worstsoort, die niet ieders smaak zal zijn. Leuk om als hapje te serveren in mini versie, of wat groter voor bijvoorbeeld de lunch. Meer over de verschillende Portugese worstsoorten en wat een farinheira precies is, lees je hier.

Dit is zo’n recept waar je eigenlijk geen recept voor nodig hebt. Zie het dan ook meer als een suggestie voor een Portugees hapje. Iedereen kent denk ik wel de mini-knakworstjes in croissant- of bladerdeeg op een kinderfeestje. Deze variant is iets waar je zelf wellicht niet aan had gedacht. Net even anders. Dit recept is voor 2 à 3 personen. Het is makkelijk te verdubbelen of verdrievoudigen voor meerdere personen.

Ingrediënten

1 farinheira
200 gram bladerdeeg
maanzaadjes
ei

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Prik de farinheira met een satéprikker meerdere malen in. Zet een pan water op en breng aan de kook. Zodra het water kookt gaat de worst erin. Kook hem een minuut of tien. Haal de worst dan uit het water en laat hem goed uitlekken. Leg de farinheira op een bord en laat rustig wat afkoelen.

Bestuif je aanrecht met wat bloem en leg je bladerdeeg hierop. Afhankelijk van welke vormpjes je gaat maken, kun je een rol bladerdeeg of vierkantjes bladerdeeg gebruiken. Uiteindelijk maakt het voor het recept weinig uit. Ik ga even uit van een rol en mini hapjes. Van de vierkantjes maak je gemakkelijker eenpersoons porties voor bijvoorbeeld de lunch.

Zodra de worst voldoende is afgekoeld haal je het velletje eraf. Plet de vulling vervolgens wat met je vingers. Leg de vulling op het bladerdeeg en vouw het bladerdeeg om de worst. Het is voldoende als het deeg heel iets overlapt, zodat je het dicht kan ‘plakken’. Dit doe je door je vinger wat nat te maken en het bladerdeeg hiermee in te smeren. Plak vervolgens het deeg aan elkaar en leg met de vouw naar beneden op je met bloem bestoven aanrecht. Druk iets plat.

Nu kun je er stukjes/plakjes van ongeveer 5 à 6 cm van snijden. Leg die vervolgens op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Klop een eitje los en strijk alle stukjes hier mee in. Bestrooi met wat maanzaadjes en bak ze ongeveer 20 minuten (of tot ze goudbruin zijn) op 200 graden. Serveer warm.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.