Recept: Bacalhau no Pão

De nationale Portugese favoriet bacalhau is een stuk veelzijdiger te gebruiken dan je misschien zou denken. Veel Nederlanders zullen niet staan te springen als ze een hele moot op hun bord krijgen. Maar is het verwerkt in een gerecht, dan smaakt het al veel minder overheersend (voor iemand die niet is opgegroeid met die enigszins karakteristieke smaak). Denk bijvoorbeeld aan bacalhau à bras of bacalhau com natas. Vandaag gebruiken we het om een gevuld brood mee te maken: Bacalhau no Pão.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

Bacalhau no Pão

Bacalhau no Pão

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

40

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 flinke moten bacalhau

  • 1 groot pão alentejano

  • 500 gram tomaten

  • 4 gekookte eieren

  • 2 uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 groot laurierblaadje

  • geraspte kaas

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Snijd de uien in dunne halve maantjes en pers de teentjes knoflook. Kook je moten bacalhau tot ze net gaar zijn en schep ze vervolgens voorzichtig uit het water. Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort grove flakes hebt. Zet apart. Kook in hetzelfde water je eitjes in een kleine 10 minuten gaar.
  • Ontdoe in de tussentijd de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in kleine blokjes. Pel de eitjes en prak ze met een vork wat fijn (niet te fijn).
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Verwarm rustig en bak de halve maantjes ui samen met het laurierblaadje en de tomatenblokjes op laag vuur glazig. Roer dan de geperste knoflook erdoor en laat even mee garen. Nu gaan de bacalhau flakes en de geprakte eieren bij in de pan. Schep alles even goed door elkaar. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of versgemalen peper. Verwarm/gaar rustig door en vergeet niet het laurierblaadje te verwijderen.
  • Snijd met een broodmes het dakje/de bovenkant van het brood. Hol het brood met je vingers uit, zodat je een soort ‘broodkom’ krijgt. Besprenkel de binnenkant met een beetje olijfolie en neem vooral ook goed de randjes bovenop mee. Schep dan het bacalhau mengsel in het uitgeholde brood en bestrooi rijkelijk met geraspte kaas. Zet het gevulde brood op 180°C graden in de oven. Het is klaar zodra de kaas gesmolten is. Serveer met een frisse groene salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Tips: houd je niet zo van een knapperig randje? Maak de rand dan nat met water in plaats van hem in te smeren met olijfolie. Voeg ook eens wat fijngesneden koriander toe aan het bacalhau mengsel voor je het brood ermee vult. Of voeg een flinke scheut room toe aan het mengsel, voor een wat romiger geheel.
  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!