De Blauwe Tegelkerken van Porto

Tijdens een wandeling door het centrum van Porto zal je één ding onmiddellijk opvallen: de prachtig met blauwwitte tegels versierde kerken. Je kan je uren vermaken met het bekijken van de taferelen die de zo typisch Portugese azulejos afbeelden. Vandaag laat ik je drie van deze tegelkerken zien, allemaal verschillend en prachtig op hun eigen manier. Hoe mooi de buitenkant ook is, vergeet niet ook een kijkje binnen te nemen. Het interieur is (bijna) net zo indrukwekkend als de buitenkant.

Igreja do Carmo

Deze kerk in barok/rococo stijl is gebouwd tussen 1756 en 1768. Links van de Igreja do Carmo bevindt zich de zusterkerk Igreja dos Carmelitas. Aangezien ze aan elkaar vast zitten lijkt het één geheel, maar het zijn echt twee afzonderlijke kerken. Samen vormen ze een nationaal monument. De tegelpanelen aan de zijkant representeren de oprichting van de orde van de Karmelieten. De azulejos, daterend uit 1912, zijn aan de overkant van de rivier gemaakt in de fabriek Senhor do Além e da Torrinha. Binnen bevinden zich vrij heftige beelden van Christus. Combineer een bezoek aan deze kerk bijvoorbeeld met de op loopafstand gelegen Livraria Lello & Irmão en de Torre dos Clérigos!

* Rua do Carmo, Porto

Igreja de Santo Ildefonso

De ongeveer elfduizend azulejos aan de voorzijde van deze rooms-katholieke kerk zijn het werk van Jorge Colaço, de kunstenaar die ook de tegeltjes in het treinstation van São Bento maakte. Ze beelden het leven van Sint Ildefonso en het evangelie uit. Het grappige is dat de rest (zijkant) van de kerk een soort bordeauxrood is, wat voor een mooi contrast zorgt. De kerk heeft verder twee statige torens en barokke elementen. De bouw van de kerk begon in 1709 en werd afgerond in 1739. Deze kerk ligt aan het einde van de winkelstraat (Rua de Santa Catarina) waar zich onder andere het Majestic Café bevindt en op loopafstand van zowel Casa Guedes als Cafe Santiago, ideaal voor de lunch!

* Praça da Batalha, Porto

Igreja de Santo Ildefonso

Capela das Almas (Capela de Santa Catarina)

Dit is mijn persoonlijke favoriet! Kunnen de tegeltjes nog blauwer?! Voor het bekleden van deze kerk zijn bijna zestienduizend azulejos gebruikt. De tegeltjes zijn van de hand van Eduardo Leite en werden gemaakt in de Fábrica de Cerâmica Viúva Lamego in Lissabon. Ze dateren uit 1929 en vertegenwoordigen de stappen van het leven van Franciscus van Assisi en Santa Catarina, die worden vereerd in deze “kapel der zielen”. Pas op voor het verkeer terwijl je foto’s staat te maken!

Het kerkje staat vlakbij de Mercado do Bolhão, dus deze twee bezienswaardigheden zijn prima te combineren. Mocht je in het centrum verblijven dan is dit prima te voet te doen. Zit je wat verder buiten het centrum pak dan de metro en stap uit bij halte Bolhão.

* Rua de Santa Catarina 428, Porto

Info: Je kunt de Mercado Temporário do Bolhão vinden op 2 minuten loopafstand van de oorspronkelijke markthal. Hier zal de markt te bezoeken zijn gedurende de renovatie werkzaamheden. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur en zaterdag van 08:00 tot 18.00 uur. Gesloten op zondag.

Het tijdelijke adres is: Rua de Fernandes Tomás 506/508, Porto