Portugese weetjes: de Douro

Rivieren zijn altijd van groot belang geweest in de geschiedenis van Europa, maar de Douro is voor Portugal wel heel speciaal. Het stroomgebied van de rivier wordt gekenmerkt door prachtige landschappen en een rijke traditie, waarmee de ontwikkeling van de wereldberoemde portwijn onlosmakelijk verbonden is. Iedereen kent de Douro van het bekende kiekje van de stad Porto, maar er is veel meer te ontdekken. Vandaag interessante weetjes over deze indrukwekkende rivier en het land eromheen.

Wist je dat…

… de Douro op 2200 meter hoogte ontspringt in Spanje, vlakbij  Soria?

… de Spanjaarden deze rivier de Duero noemen?

… van de 827 kilometer lengte de Portugezen er 213 kilometer hebben en er 112 kilometer bij geen enkel land horen, omdat het precies op de grens tussen Portugal en Spanje loopt?

… de wijnregio Alto Douro in 2001 door de Unesco tot Werelderfgoed werd verklaard?

… in deze wijnregio al meer dan 2000 jaar wijn wordt gemaakt?

… de productie van portwijn in de Alto Douro halverwege de zeventiende eeuw begon?

… de barco rabelo de typische boot is waarmee de vaten port werden getransporteerd van de wijnboeren in de Alto Douro naar de porthuizen van Vila Nova da Gaia?

… veel mensen willen geloven dat de naam van de rivier een afkorting is van “rio de ouro“, oftewel rivier van goud, vanwege de goud glitterende steentjes die er zouden voorkomen, maar dat hier geen enkel bewijs voor is? Evengoed zou het kunnen afstammen van “duro“, oftewel “hard” of “zwaar”, omdat de landschappen rond de rivier ondoordringbaar en woest zouden zijn.

… veel van de oorspronkelijke vissoorten als de zilverwinde, de paling en de forel grotendeels uit de Douro zijn verdwenen door enerzijds veranderend klimaat en anderzijds overbevissing?

… er karpers in de Douro leven van wel twintig kilo?

… er een prachtige treinroute langs de Douro loopt tussen Régua en Pinhão en Tua? In de zomermaanden kun je hier in het weekend een rit maken met de “Comboio Histórico“.

… je geluiden van de Douro kunt luisteren via deze website? Ogen dicht en wegdromen!

… de wijngaarden rond de Douro rivier spectaculair tegen de bergwanden zijn gebouwd door het aanleggen van smalle terrassen? Graniet en schist vormen de basis van deze terrassen die wel tot 900 meter hoog kunnen liggen.

… in september de druivenpluk (vindima) plaatsvindt? Wil je je echt onderdompelen in Portugese cultuur, help dan mee op één van de vele quintas (boerderijen) rond de Douro.