Vanaf het Dakterras: Bijenvolken

Vorige maand schreven wij al over het aangaan van nieuwe uitdaging. Michelle is inmiddels al bijna een maand aan de slag bij de bakkerij en heeft het geweldig naar haar zin. En dat alles door gewoon ‘ja!’ te zeggen! Ook deze maand hebben wij iets compleet nieuws geleerd en weer een nieuwe uitdaging aangegaan.

Wij hebben een imkercursus gevolgd en zijn inmiddels de trotse eigenaren van twee bijenvolken die ieder in hun eigen bijenkast op ons veld staan. Waarom we dit gedaan hebben? Het begon eigenlijk met een simpele vraag die ik mijzelf een tijdje geleden stelde: “Waarom weet ik niks van bijen?” Ik kwam niet veel verder dan het feit dat bijen belangrijk zijn voor het bestuiven van ons voedsel en dat Michelle best veel honing eet. Juist in het eerste deel van mijn vage antwoord zat de crux. Waarom weet ik niks over bijen terwijl ze zo ongelofelijk belangrijk voor ons zijn? Voor deze ene keer dook ik eens niet in Wikipedia pagina’s en Youtube filmpjes. Dit wilde ik een keer anders doen. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging, namelijk over bijen leren in de praktijk!

Bijenvolk

Gelukkig had ik al snel een manier gevonden om ons op de juiste manier op gang te krijgen in deze nieuwe bijenwereld. Via de website van Evy’s Bees las ik het verhaal en de missie van Koen en Evy en ik wist het meteen: van deze lieve mensen wil ik graag meer leren en eventueel bijenvolken afnemen. Na een paar mails en een telefoongesprek was het geregeld! Ik moet toegeven dat ik het echt wel spannend vond. Het idee dat wij opeens verantwoordelijk zouden zijn voor duizenden bijen en twee koninginnenbijen, wow. Gelukkig hebben wij een aantal vrienden bereid gevonden die mee wilden doen en ook hun eigen bijenvolken wilden gaan houden! Dus, zo gezegd zo gedaan. Koen en Evy zijn ’s avonds laat op pad gegaan met maar liefst 8 bijenvolken achter in een busje en genoeg spullen om ons allemaal op pad te helpen als kersverse imkertjes. Omdat het beter is om de bijen ’s nachts te vervoeren en omdat Koen en Evy vijf uur rijden van ons wonen, heb ik hen om 4 uur ’s nachts welkom geheten in onze quinta. Uiteraard hadden wij alle kamers vrij in ons B&B door de coronacrisis, dus konden Koen en Evy gezellig blijven logeren.

In de dagen erna zijn er op vier verschillende locaties telkens twee bijenkasten geplaatst met daarin de bijenvolken en heeft ieder stel een cursus gevolgd met een praktijk- en een theoriegedeelte. Vooral tijdens het praktijkgedeelte kreeg ik de grote glimlach niet van mijn gezicht. Hoe gaaf is dit? Dacht ik telkens. We hebben bijtjes! En tegelijkertijd werd mijn eerdere vraag steeds beter beantwoord. Na de cursus weten wij best veel over bijen, maar juist daardoor weten wij ook hoeveel wij nog níet weten!

Inmiddels hebben wij al twee weken de bijen op ons veld staan en hebben Michelle en ik ook al de eerste inspectie uitgevoerd. De bijen lijken goed thuis hier en ze zijn druk bezig de koninginnen te ondersteunen bij het uitbreiden van de bijenfamilie. En, ondertussen is mijn Youtube gedrag ook veranderd: er blijkt een schatkist aan informatie te vinden over bijen en daar maak ik dankbaar gebruik van om meer te leren over onze nieuwe ‘huisdieren’!

Meer weten over onze B&B? Neem ook eens kijkje op Facebook of onze Instagram pagina!