Recept: Fritas de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag maken we ‘fritas de bacalhau’, een soort bacalhau chips.

Als ik Pastéis de Bacalhau of aanverwante zaken zoals dit maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet (of maar heel kort)  in water van te voren, ik gebruik hem zo.

Ingrediënten

175 gram bacalhau
150 gram bloem
2 eetlepels gesmolten boter
1 ei
teentje knoflook
2 theelepels gesnipperde verse koriander (of peterselie)
1/2 ui
canola- of olijfolie
snufje zout

Bereiding

Zet een steelpan met koud water op en leg hier de bacalhau in. Breng aan de kook en kook in een minuut of tien gaar. Schep de vis uit het water en laat in een schaaltje wat afkoelen. Snipper de ui en pers de knoflook. Zet een koekenpan met wat olie op het vuur en fruit hierin de ui. Zodra de ui wat glazig begint te worden kan de knoflook erbij, roer even goed door en schep uit de pan zodra alles mooi glazig is.

Klop in een beslagkom de bloem, het snufje zout, het ei en 350 ml water tot een glad beslag. Als alle klontjes eruit zijn kunnen de ui, de bacalhau, de gesmolten boter en de fijngesneden kruiden erbij. Meng alles wederom goed.

Je kunt nu dezelfde koekenpan gebruiken, Veeg hem even schoon met een stukje keukenrol zodat er geen stukjes meer inzitten die aan kunnen branden. Doe hier vervolgens ruim olie in en verhit goed. Schep met een niet te grote lepel beetjes beslag in de pan. Denk qua grootte, niet qua dikte, een beetje aan poffertjes. Bak een kant goudbruin en draai ze dan eenmaal om tot ook de andere kant goudbruin is. Dit duurt niet lang, ze zijn maar dun. Indien nodig kun je tussendoor wat olie bijvullen. Schep de bacalhau chips uit de pan op een bord bedekt met keukenpapier om uit te lekken. Proef even of ze nog een snufje zout nodig hebben. Serveer warm.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.