Espada Preta van Madeira

Espada Preta van Madeira

Vertelde ik laatst al over de murenen die in bepaalde delen van Portugal worden gegeten, op Madeira hebben ze ook een bijzondere vis. Deze vis wordt op grote diepte gevangen rondom het eiland en heet de peixe espada preto, oftewel de zwarte degenvis. Net als de murenen niet bepaald moeders mooiste, maar ik beloof je, daar proef je (in…

Lees verder

Recept: Pudim Molotof

Pudim Molotof

Het is nog geen Pasen en toch gaan we aan het bakken met eieren, veel eieren! Want daar houden ze in Portugal van, zoetigheid op basis van eieren. Het recept van vandaag (iets eerder dus dan oorspronkelijk gepland) op speciaal verzoek van een van mijn lezers! Je vindt hem in Portugal vaak terug op de…

Lees verder

Moreia

Moreia | Saudades de Portugal

Dat ze in Portugal (voor ons) soms vreemde dingen eten is een feit. Ik heb al eens lijstjes met vreemde gerechten gemaakt, maar die lijstjes zijn natuurlijk bij lange na nog niet compleet. Er is meer, veel meer. Vandaag gooien we er weer zo’n vreemde eend tegenaan. En raar betekent niet altijd vies, hou dat…

Lees verder

Recept: Pudim Toucinho do Céu

Pudim Toucinho do Céu

Beloofd is beloofd… Toen ik het recept voor Toucinho do Céu gaf deed ik al melding van deze variant, de pudding versie. Vandaag is het dan eindelijk zover en deel ik het recept voor dit andere “spek uit de hemel” toetje: Pudim Toucinho do Céu. Ben je gek op Portugese zoetigheden en dan vooral die…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás

Zin in een snelle, makkelijke, Portugese maaltijd? Dit bacalhau recept maak je in een handomdraai. Volgens de overlevering was het meneer Brás, eigenaar van een taverne in de Bairro Alto in Lissabon, die het recept verzon. Tegenwoordig is Bacalhau à Brás één van de meest gegeten klipvis gerechten van Portugal. En ook prima zelf eens…

Lees verder

Recept: Queijadas de Cenoura

Queijadas de Cenoura | Saudades de Portugal

Heerlijk, koken met seizoensgroenten! Dus we gooien er nog maar eentje tegenaan. Kreeg je eerder al eens een recept van me voor een heerlijke Sopa de cenoura en de Cenouras à Algarvia, vandaag gebruik ik de worteltjes voor een zoet gerecht. Want dat ze in Portugal veel en vaak penen gebruiken in het eten is een feit….

Lees verder

Michelin sterren in Portugal

Michelin sterren Portugal | Saudades de Portugal

Op de dag dat heel Nederland ergens overheerlijk zit te dineren (eet smakelijk!) kon ik geen beter bericht bedenken dan een overzicht van een aantal heerlijk luxe, Portugese restaurants. Het is niet mijn eigen overzicht (kan ik toch niet betalen…!), maar het rijtje van de Michelin gids. Een paar weken geleden werden de jaarlijkse Michelin…

Lees verder

Een Portugees kerstmenu

Portugees Kerstmenu | Saudades de Portugal

De feestdagen staan voor de deur. Iedereen is er maar druk mee… Wat moeten we eten en wie doet de boodschappen? Druk, druk, druk! Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om te gaan gourmetten, lekker makkelijk (en de kids blij). Ik heb in ieder geval uit alle recepten van het afgelopen jaar een Portugees…

Lees verder

Recept: Broas Castelares

Broas Castelares

Heb je al zes keer de Allerhande van voor tot achter doorgebladerd en heb je nog steeds geen idee wat je moet maken deze kerst? Waarom geen Portugees menu? Op mijn site vind je heel veel lekkere gerechten! Vandaag doe ik er een lekker zoet typisch Portugees kerstgerecht bij, namelijk Broas Castelares! Rond de kerst…

Lees verder