Recept: Feijoada de Bacalhau com Ovos Escalfados

Feijoada de Bacalhau com Ovos Escalfados

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Folhadinhos de Farinheira

Recept: Folhadinhos de Farinheira

Een soort Portugese saucijzenbroodjes. Met een speciale worstsoort, die niet ieders smaak zal zijn. Leuk om als hapje te serveren in mini versie, of wat groter voor bijvoorbeeld de lunch. Meer over de verschillende Portugese worstsoorten en wat een farinheira precies is, lees je hier. Dit is zo’n recept waar je eigenlijk geen recept voor…

Lees verder

Recept: Corvina no Forno com Batatas

Corvina no Forno com Batatas

Een lekker ovenrecept met de zwarte ombervis (ook wel zeeraaf genoemd), een baarsachtige. Niet een hele bekende vissoort in Nederland, maar in Portugal zie je hem stukken vaker op de markt en/of het menu en is hij gemakkelijk te verkrijgen. Hier kan de visboer hem wellicht voor je bestellen. Super simpel en smakelijk. Wil je…

Lees verder

Recept: Alcôncoras

Alcôncoras

Er zijn meerdere variaties op deze zoetigheid. De variant die we vandaag maken wordt Alcôncoras (Popias de espécie) genoemd, en valt onder de noemer Popias Alentejanas. Mede afhankelijk van waar in de Alentejo je ze tegenkomt, variëren de ingrediënten lichtelijk. Wil je ze eerst eens proberen voor je thuis aan het bakken slaat? De grootste kans…

Lees verder

Recept: Migas de Bacalhau

Migas de Bacalhau | Saudades de Portugal

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Estufado de Lulas com Camarão

Estufado de Lulas com Camarão

Ik vond het weer eens tijd voor een lekker recept met inktvis. Pijlinktvis dit keer. En aangezien het (soort van) winter is koos ik voor een stoofpotje. Al kun je dit gerecht prima het hele jaar door eten! Dit soort gerechten smaken sowieso een beetje naar zomer door de zeevruchten die erin zitten. Wederom niet…

Lees verder

Recept: Beijinhos de Amor

Beijinhos de Amor

Afgelopen zomer maakte ik kennis met deze leuke koekjes in Centro de Portugal. Alleen die naam al (een soort liefdes kusjes)! Het zijn geen knapperige koekjes zoals we hier gewend zijn, maar een soort luchtige kussentjes. Het laagje bovenop zorgt voor de nodige ‘bite’. De hoofdbestanddelen zijn eieren en suiker, hoe kan het ook anders….

Lees verder

Recept: Choco Frito à Setubalense

Choco Frito à Setubalense

Dit smaakt voor mij naar zomer, vakantie en relaxen! En daar kunnen we op dit moment allemaal wel een vleugje van gebruiken. Op een terrasje, in de zon, glaasje vinho verde erbij en ik ben happy. Oorspronkelijk is het een petisco, maar als je geluk hebt staat het ook wel eens als voor- of zelfs…

Lees verder

Recept: Empadão de Bacalhau com Grelos

Empadão de Bacalhau com Grelos

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Alheira à Brás

Alheira à Brás

Hhhmm, à brás… Was dat niet iets met bacalhau? Inderdaad bestaat er een Bacalhau à Brás, maar je kunt er eindeloos mee variëren qua ingrediënten! Vandaag gebruiken we alheira in plaats van de klipvis. Alheira is een worstsoort die meestal wordt meestal gemaakt met gevogelte, oorspronkelijk werd hij nooit met varkensvlees gemaakt. Waardoor hij ook…

Lees verder

Recept: Pão de Deus

Pão de Deus

Brood van God… Dat beloof nogal wat. In Portugal geven ze deze naam aan een zoetig broodje met kokos. Dit Pão de Deus kan je eten zonder iets extra, maar ook met boter of met hartigheden zoals ham en kaas. En ja, dat is echt lekker! Ben je in Portugal, dan kan je dit broodje in iedere…

Lees verder

Recept: Amarguinha Sour Cocktail

Amarguinha Sour Cocktail

Speciaal in aanloop naar Oud & Nieuw is het recept deze vrijdag voor een drankje. En niet zomaar een, maar een heuse cocktail. Niet iets wat ik vaak doe, maar deze is zo ontzettend lekker. En er moet toch ergens mee geproost worden op het nieuwe jaar de 31ste? Dus waarom niet gelijk eens het…

Lees verder

Recept: Empadas de Bacalhau

Empadas de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Arroz Doce

Arroz Doce

Vroeger was dit onder de rijke families van Portugal een verplichte aanwezigheid tijdens de feestdagen. Vandaar de bijnaam “arroz-de-festa”. En nog steeds, geen kerstavond in Portugal zonder arroz doce. Dit nagerecht staat standaard op tafel. Zoals van alle traditionele Portugese gerechten, bestaan ook hier vele varianten van. Elke familie maakt het net even anders. Met…

Lees verder

Recept: Bolo de Mel da Madeira

Bolo de Mel da Madeira

Ik heb weer een leuk projectje voor het weekend! De herfst/winter is in het land, dus tijd om iets te bakken wat bij deze jaargetijden past. We gaan een ‘cake’ maken met specerijen die passen bij de koudere maanden van het jaar: kaneel, kruidnagel en anijs! Het heet een bolo de mel en komt oorspronkelijk…

Lees verder