Recept: Pimentões Assados com Bacalhau

Pimentões Assados com Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Pão de Ló de Ovar

Zo’n veertig kilometer ten zuiden van Porto ligt de stad Ovar. Hier komt één van de bekendste cakes van Portugal vandaan, de pão de ló. Volgens de Portugese Wikipedia komt het recept van een kok uit het Italiaanse Genua, maar bij de gemeente Ovar zelf lezen we dat het niet bekend is hoe deze cake ontstond. Hoe…

Lees verder

Recept: Quiche de Bacalhau

Quiche de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Biscoitos de Azeite

Biscoitos de Azeite

Ik bedacht me ineens dat we nog nooit koekjes hadden gebakken! Natuurlijk hebben ze in Portugal naast alle taarten, toetjes en andere zoetigheden ook typische koekjes. Deze biscoitos de azeite (olijfolie koekjes) zijn lekker knapperig, neutraal van smaak en heel makkelijk te maken. In plaats van boter wordt er olijfolie gebruikt. Deze koekjes lenen zich uitstekend…

Lees verder

Recept: Nikita da Madeira

Nikita da Madeira

Het is hoog zomer (en tot gisteren erg warm), dus tijd voor een fris en zomers drankje dacht ik zo! Natuurlijk is het bekendste drankje van Madeira de poncha, maar ze hebben nog iets speciaals, de Nikita da Madeira. Een heerlijk, frisse cocktail om van te genieten in het zonnetje. Ik geef je vandaag het…

Lees verder

Recept: Cataplana de Bacalhau

Cataplana de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Massada de Peixe

Massada de Peixe

Vandaag een recept met elleboogpasta. Niet heel Portugees denk je misschien, maar niets is minder waar. Het lijkt in de verste verte niet op een Italiaanse pasta maaltijd. Het doet soms bijna aan als een dikke soep. Verder kom je dit gerecht ook vaak tegen op een typisch Portugese menukaart in kleine dorpjes of als…

Lees verder

Recept: Tarte de Limão

Tarte de Limão | Saudades de Portugal

Afgelopen maand waren wij allebei jarig, dus het was weer eens tijd voor taart! Hoewel de zomer zich in juni nog niet echt had laten zien, kozen we toch voor een lekkere, frisse citroentaart. Een Portugese citroentaart natuurlijk. Kon ik meteen weer een nieuw recept voor de site uitproberen. Daarom staat vandaag op het programma…

Lees verder

Recept: Sericaia Alentejana

Sericaia Alentejana

Twee weken geleden was ik in de Alentejo, waar ik één van de zoete nagerechten at waar de Portugezen zo gek op zijn. Persoonlijk ben ik geen fan van al die zoetigheid, maar deze had ik nog nooit geproefd, dus ik moest het toch even proberen. Het was een Sericaia Alentejana en deze regionale lekkernij was nog redelijk lekker voor…

Lees verder

Recept: Polvo à Lagareiro

Polvo à Lagareiro

Inktvis, niet iets dat we in Nederland heel vaak eten. Jammer, want het is heerlijk! Gelukkig staat het in Portugal regelmatig op het menu. Of het nou gaat om octopus, pijl(staart)inktvis of een andere variant, de Portugezen weten er wel raad mee. Het recept van vandaag is er een waar we allebei dol op zijn, octopus…

Lees verder

Recept: Favas com Chouriço

Favas com Chouriço

Vandaag koken we lekker ‘gezond’ met veel groente! Favas com chouriço (tuinboontjes met chorizo) zijn een grote klassieker uit de Portugese keuken. Ze worden ook wel Favas guisadas à Portuguesa genoemd. Van regio tot regio kan het recept verschillend zijn, maar de basis is altijd vergelijkbaar. Alles wordt bereid in één en dezelfde pan, waardoor de smaken mooi…

Lees verder