Kerst in Portugal

Ik wandel door de romantisch verlichte winkelstraten van Lissabon. Het is bijna kerst en door een samenloop van omstandigheden ben ik 48 uur in de hoofdstad. Net genoeg tijd voor een heerlijke wandeling. De stad is rond de winkelstraten prachtig verlicht en voelt als een bezoek aan ‘winter wonderland’. Mensen doen hun eerste kerstinkopen en op de hoek van de straten worden kastanjes gepoft. De temperatuur is aangenaam. Voor mij de ideale kerstsetting. Toch lijkt het me ook heerlijk om juist in deze periode de drukte van de hoofdstad te vermijden. Wat is er dan aan te bevelen?

1. Een absolute must-do in deze periode is een bezoek aan Quinta da Regaleira in Sintra, nabij Lissabon. In dit prachtige kasteel worden verschillende liveconcerten gegeven. Het voegt een heerlijk vleugje romantiek toe aan je stedentrip.

2. De stad Viseu, gelegen in midden Portugal en verkozen tot een van de beste steden om in te wonen, is volledig gedecoreerd met traditionele verlichtingen. Elke dag worden verspreid over de stad verschillende kerstconcerten gegeven.

3. Met de intrede van de maand december verandert het stadje Óbidos in een fantasiewereld, een magische plek voor jong en oud. Hier wordt het huis van de Kerstman nagebouwd, kun je wandelen langs de kerststal, meedoen aan spellen, schaatsen in je t-shirt op de ijsbaan of genieten van verschillende shows.

‘Kerst’ in Portugal

4. De meeste Portugezen hebben tijdens de feestperiode een Kersstal in huis. De Kerststallen gemaakt in Alentejo, Estremoz hebben een buitengewone reputatie en staan zelfs op de Unesco lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

5. Wie kiest voor het meest zuidelijke puntje van Portugal, Algarve, is zo goed als verzekerd van een kerst met volop zon. Naast flaneren langst de stranden, golfen en fietsen is een bezoek aan de expositie ‘Seculo dos Mares’ (Eeuw der Zeeën) een aanrader. Deze expositie verrast de bezoeker met de originaliteit waarmee onze zeewezens worden getoond. Tegelijkertijd zet het je aan het denken over de dreigende vervuiling van ons milieu en de oceaan.

6. Altijd al oud en nieuw willen vieren op een eiland? Bezoek dan het Portugese eiland Madeira of de negen parels van het eiland Azoren midden in de oceaan. Het amfitheater van Funchal op Madeira wordt omgetoverd tot een ware kersthal verlicht met duizenden lichtjes die door de hele stad lopen. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een bijzondere vuurwerkshow van meer dan 10 minuten die de lucht boven Funchal in alle kleuren schildert. Bij het ontwaken de volgende dag, kun je je geen betere plek wensen om het nieuwe jaar te beginnen.

Carla is gastblogger voor Saudades de Portugal. Ze woont in Amsterdam en is mede-eigenaar van het communicatieadviesbureau Linden & Barbosa. Ze adviseert bedrijven over positionering, merkstrategie en branding. Carla is van Portugese afkomst en reist meerdere keren per jaar naar Portugal. Ze bezoekt dan nieuwe adresjes, plekken en regio’s waar ze niet eerder is geweest. Haar uitvalbasis in Portugal is Cascais en Lissabon. Meer weten? Neem bijvoorbeeld een kijkje op haar Instagram.