De mooiste moderne architectuur van Portugal

Portugal barst van de schitterende paleizen, kloosters en kerken. Maar als je meer van modern houdt dan van de historische gebouwen, is er in Portugal ook veel te zien. Met wereldberoemde architecten als Álvaro Siza en Eduardo Souto de Moura levert Portugal een belangrijke bijdrage aan de moderne architectuur. Ik laat je vandaag een aantal van mijn favoriete moderne bouwwerken van Portugal zien!

Gare do Oriente

Het Gare do Oriente, gelegen in Parque das Nações in Lissabon, is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava voor de Expo ’98. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen met zuilen als bomen. De betonnen bogen lijken, met een beetje fantasie, op het skelet van een walvis. In dit futuristische bouwwerk zijn een metrostation, een treinstation, een internationaal busstation, een winkelcentrum en een politiebureau gevestigd.

Gare do Oriente

Casa das Histórias, Cascais

In het voorjaar kon ik eindelijk dit gebouw een bezoek brengen dat al zo lang op mijn verlanglijst stond. Hier is het Paula Rego museum gevestigd. De architect van het Casa das Histórias is de in Porto geboren Eduardo Souto de Moura. Hij  is onder andere winnaar van de prestigieuze Pritzker Prize en Hoogleraar van de Porto School of Architecture. Het Paula Rego museum telt 750 m2 aan expositiezalen, een auditorium, een cafetaria, een terras, een tuin en een winkeltje.

Restaurant Eleven, Lissabon

Restaurant Eleven in Lissabon wordt ook wel ‘De Vissenkom’ genoemd. Dit bijzondere gebouw ligt boven het Parque Eduardo VII en heeft een minimalistisch stalen frame met enorme ramen van de vloer tot aan het plafond: alsof je in een vissenkom eet. Het restaurant is ontworpen door João Correia, Cristina Santos Silva en Ana Menezes Cardoso; drie jonge talenten.

Museum MAAT, Lissabon

Helemaal nieuw is dit museum in Lissabon, het Museum of Art, Architecture and Technology (MAAT). Een dergelijk museum heeft natuurlijk een spectaculair pand nodig en dat is zeker gelukt met het futuristische bouwwerk aan de Taag. Het is ontworpen door Amanda Levete, een Britse architecte, en bestaat uit 15.000 witte, 3D, keramieken tegels. Heel gaaf!

MAAT

Pavilhão de Portugal, Lissabon

Mijn liefde voor Alvaró Siza’s Pavilhão de Portugal heb ik al eens eerder geuit. Je vindt het in het Parque das Nações, waar in 1998 de Expo werd gehouden. Het lijkt op het eerste gezicht niets bijzonders, maar als je er beter over nadenkt realiseer je je hoe uniek het is dat die enorme, betonnen overkapping niet instort, maar blijft rusten op de pijlers. Meer over de architect vind je hier.

Pavilhão de Portugal

Casa da Música, Porto

Het Casa da Música is een groot concertgebouw in Porto ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas. Het Casa da Música biedt maar liefst onderdak aan drie orkesten: Orquestra Nacional do PortoOrquestra Barocca en Remix Ensemble. De New York Times noemde het gebouw  “een van de beste concertzalen van de afgelopen 100 jaar”. Door inwoners van Porto werd het gebouw gezien als een slordig geslepen edelsteen. Meer zien van dit bijzondere gebouw? Kijk naar dit artikel.

Casa da Música

Vodafone pand, Porto

Een ander bijzonder pand in Porto is het gebouw waarin het Portugese hoofdkantoor van Vodafone is gevestigd. Het is ontworpen door Barbosa & Guimarães, op basis van de Vodafone slogan “Life in Motion”. De beweging is zeker terug te zien in de oneven, witte panelen aan de buitenkant van het gebouw. Je vindt het aan de Avenida da Boavista.

Bejaardentehuis, Alcácer do Sal

Als ik aan bejaardentehuis denk, dan zie niet direct moderne architectuur voor me. Maar waarom eigenlijk niet? Dit hypermoderne bejaardentehuis in de plaats Alcácer do Sal bewijst dat het prima samengaat. De architecten zijn van het bedrijf Aires Mateus Arquitetos en combineren het comfort van een hotel met de praktische eigenschappen van een ziekenhuis in een minimalistische stijl. Ik vind het erg mooi!

Cella Bar, Pico (Azoren)

Op het eiland Pico van de Azoren vind je deze hele bijzondere bar en restaurant. Het ontwerp is van FCC Arquitectura. Het bestaat uit een basalten constructie, die al jaren niet meer in gebruik was, waar nu het restaurant huist en een nieuwe, ronde, houten constructie die als bar dient. Van binnen heeft het een beetje een Scandinavisch sfeertje door al het hout. Het terras ligt op het dak, waar je geweldig over de zee uitkijkt.