Passeite: Popeye en Olijfje

Net een maand geleden realiseerde ik me dat het toch heel toevallig was dat Popeye en Olijfje een stel waren, een vrouw vernoemd naar Olijfolie (in origineel heet ze Olive Oyl ) en een stoere zeeman? Ineens was het me duidelijk. Overigens was Olijfje de ster van de tekenfilm uit oorspronkelijk 1919 en werd de strip pas in jaren 70 pas vernoemd naar Popeye…  En nu gaat deze op “Olive Oyl” gekke Nederlandse ook in zee met….

Voor diegene die mij nog niet kennen, ik ben Marije Passos woonachtig in Atadoinha (bij Conimbriga ), olijfoliesommelier, olijfboerin, mede eigenaar van ons Passeite bedrijf, Portugal gek en bovenal mama van twee kids.

Mijn avontuur begon een jaar of 5 geleden toen, ik samen met mijn semi-Portugese man de droom kregen om de hobby olijfgaard van mijn schoonouders uit te breiden tot onze eigen olijfolie “imperium” (nou ja, dat gaat nog wel even duren). Eerst parttime vanuit Nederland maar al snel werd duidelijk dat we bij de bomen moesten zijn, dus weg uit Nederland om een leven op te bouwen in Portugal. Gezien je ongeveer 10 kilo olijven nodig hebt voor één liter olijfolie wisten we ook al snel dat ons “imperium” nog wel wat tijd nodig heeft om te groeien en zijn we gestart met een restaurant als eerste bron van inkomsten.

Vrijwel direct door het leven op het platteland en de komst van onze tweede begon ik me meer en meer bezig te houden met moeder natuur en hoe zij zo aan het veranderen is. Ik realiseerde me dat ik in Nederland in mijn oude vertrouwde stadsleventje hier ook schuldig aan was door (bijna) ieder weekend lekker te winkelen en zaken kopen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Ik heb hier behalve de gaard en de moestuin ook eigenlijk helemaal niet veel nodig! Ik realiseer me hoeveel plastic er is en hoeveel uitstoot er door ons gegenereerd wordt. Wij hebben onze levenswijze daarom ook aangepast met als voornaamste reden dat onze beide kindjes nog hun hele leven op onze planeet tegemoet gaan. Afin, de afgelopen twee jaar in Portugal is die verandering voor ons best visueel geworden, in 2016 dikke overstromingen en in 2017 extreme droogte en bosbranden. En ja, zoals vele werden wij ook getroffen…

Passeite: Popeye & Olijfje

Eind 2016 kreeg ik per toeval een mailtje van Alexandra van New Dawn Traders met het verhaal dat zij samenwerkte met hele gave “Popeyes” die de wereld emissievrij overzeilen met fairtrade goederen (bijv. cacao, koffiebonen en zout) en nu wilde ze dat gaan doen met Portugese olijfolie. Porto ligt namelijk super gunstig voor de zeevaart als bevoorradingslocatie voor de langere tochten over de Atlantische Oceaan. Het idee erachter is natuurlijk niet die gigantische containerschepen (die overigens enorm milieu onvriendelijk zijn) te vervangen want dat is onmogelijk met deze relatief kleine zeilboten. Maar het draait om het creëren van bewustwording van de enorme uitstoot in het logistieke circuit door ons consumentisme. Meteen wilde ik hierop inspringen maar had dat seizoen al onze olie al verkocht…

In mijn olijf netwerk ben ik gaan kijken naar andere mooie olijfboeren en zo mocht ik September 2017 de Nordlys, één van de oudste zeil cargoschepen van de wereld bevoorraden met 2450 liter olijfolie van Emilia Reigado en Caixeiro. Rechtstreeks van deze twee boerderijen naar Porto om vervolgens op de havens van Noirmoutier, Frankrijk en Newhaven, Engeland te zeilen. En wat een feest het was om te mogen lossen in Porto; een internationale crew die met een glimlach doos voor doos in het ruim van het schip laadden. De interesse in de producten en de verhalen van ons boeren en de ruilhandel als gevolg van deze bijzondere ontmoeting tussen een stel “Popeyes” en “Olijfjes”. Vervolgens konden we door ’track&trace’ en social media ook precies volgen hoe de olijfolie in Frankrijk en Engeland vol enthousiasme in ontvangst werd genomen door de klanten.

Passeite: Popeye & Olijfje

Voor mij was het direct duidelijk. Als echte Hagenees wilde ik de Scheveningse haven in. Met een geweldig heftige oogst dit jaar (extreme hitte & deels verbrande gaard) toch super kwaliteit kunnen maken en genoeg om samen met mijn bevriende boeren ongeveer 1000 liter over te varen naar daar waar mijn avontuur begon. Met wat over en weer gelobby met alle betrokken partijen is het gelukt!

Farm-Schip-Scheveningen is geboren en ik heb jullie Portugal liefhebbers hard nodig om in de haven van Scheveningen de hardwerkende Popeyes en onze geperste Olijfjes te mogen ontvangen. Half mei gaan we de haven inzeilen en op www.passeite.com/sailcargo houden we actuele informatie van het vaarschema en verwachte aankomsttijden bij en kun je ons uiteraard helpen door alvast jouw Portugese olijfolie in te slaan!

Emissievrij, biologisch, van geweldige kwaliteit en bovenal een eerlijke prijs voor alle betrokkenen. Ik ben enorm blij dat ik als producent kan laten zien dat het anders kan en hoop dat door ons voorbeeld vele zullen volgen. Dan kunnen Popeye en Olijfje de komende jaren nog vele avonturen beleven!

Vanaf vandaag lees je elke eerste maandag v/d maand mee met Marije en haar olijven!